Idén várhatóan elmarad a hagyománnyá vált „forró ősz”, nagy tömegeket megmozgató, országos demonstrációkat a szakszervezetek ezúttal nem terveznek, bár lenne rá okuk, hiszen a munkavállalók egyre gyakrabban szembesülnek a kormányzati intézkedések káros következményeivel.

Jó néhány szakszervezeti vezető tapasztalatai szerint a dolgozók ma annyira tartanak a munkahelyük elvesztésétől, hogy egyszerűen nem mernek utcára vonulni, különösen nem sztrájkolni, még a saját érdekeik védelmében sem. Megszaporodnak viszont a kisebb figyelemfelhívó, tiltakozó akciók.

A napokban hivatalosan is megalakult Közmunkások Szakszervezete se tétlenkedik a nyári uborkaszezonban. Szervezői – köztük egykori és aktív szocialista képviselők – néhány hét alatt csaknem ezer csatlakozó szándéknyilatkozatot gyűjtöttek be, akik vállalják a fémpénznyi, tehát minimum öt forintos havi tagdíj befizetését is. Az új érdekvédelmi tömörülés legdinamikusabban a munkanélküliséggel leginkább sújtott északkeleti régiókban építkezik, hiszen például Heves megyében jelenleg mintegy 5200-an élnek közmunkából. Kordás László, az új szerveződés főtitkára arról tájékoztatott, hogy miután a februári éhségmenetet követően megalakult a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület, sokan jelezték, főleg közmunkások, rokkantak, kiszolgáltatott emberek, hogy csatlakoznának. A szakszervezet-alakítás gondolata emiatt vetődött fel az egyesület vezetésében. A főtitkár a konkrét feladatokkal kapcsolatban arról is beszélt, hogy ha taglétszámuk eléri a kétezret, tárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a közmunkások bérének emeléséről. 2010-ig 60 200 forint volt a közunkások bére havonta, most 47 ezer, vagyis másfél heti keresetet vettek ki a dolgozók zsebéből, éves szinten háromhavi bérüktől fosztották meg őket. A szakszervezet egyebek mellett azért is harcol, hogy a közmunkások január elsejétől kapják vissza, ami jár nekik, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki egész évben dolgozhat, és csökkentsék egy évről négy hónapra azt az időszakot, amíg a pályakezdők nem jogosultak munkanélküli-ellátásra. Kordás László megerősítette: ha nem teljesülnek a kéréseik, akkor újabb éhségmenet indul az Országgyűlés első ülésnapjára, azonban ezúttal több helyszínről több elszánt ember gyalogol majd a fővárosi Kossuth térre.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!