Súlyosan ellentétes az ország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással az Országgyűlésnek kedden benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag – állítja az Amnesty International (AI). Eszerint a tranzitzónában elhelyezett menedékkérők kizárólag Szerbia vagy Horvátország felé hagyhatnák el a területet egy kiléptető kapunk keresztül, így lényegében őrizetben lennének kérelmük jogerős elbírálásáig.

 
Illusztráció - Németh András Péter


Az AI szerint az egyéni mérlegelés nélkül elrendelt fogva tartás jogszerűtlen, ráadásul semmilyen bírói fórum nem vizsgálhatja felül, így a független bírói kontrollt is teljesen kiiktatja a kormány. A jogvédők tapasztalatai szerint a konténertáborokban a sokat szenvedett, traumatizált menekülők zsúfolt, rossz körülmények közé vannak zárva, ami tovább ront a helyzetükön.

Ráadásul a javaslat kiveszi a gyermekvédelmi ellátórendszerből a 14–18 éves, kísérő nélküli kiskorúakat, és megengedi, hogy őket is bezárják a konténerekbe.

Magyarországon mindez egészen addig így lenne, amíg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány fenntartja.

Ugyanakkor az emberi jogvédő szervezet álláspontja, hogy valójában nincs bevándorlási válsághelyzet, és az országba érkező kevés menedékkérő ellátása a már rendelkezésre álló befogadó állomásokon is megoldható lenne. Január közepe óta naponta öt embert engednek be a hatóságok a tranzitzónákba, a rendőrségi adatok szerint az év első hónapjában több mint háromezer esetben tartóztattak fel vagy küldtek vissza menekülteket és migránsokat a határzár közvetlen közeléből, jogellenesen. A februári adatok szerint alig négyszáz menedékkérő van Magyarországon, így a kormány az AI szerint csak arra használja a bevándorlás okozta válsághelyzet e heti meghosszabbítását, hogy félelmet keltsen az állampolgárokban.

(Összeállításunk az európai menekülthelyzetről a február 18-án megjelent Vasárnapi Hírek 12-13. oldalán, "Gulag helyett" címmel.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!