Az érettségi része lesz a közügyek ismerete, de csakis az Alaptörvénynek megfelelően. Pedig már most sem értik a diákok, hogy mit olvasnak. A 15 éves fiúk negyede funkcionális analfabéta.

 
Szövegértési problémák, és új érettségi feladat - illusztráció

2017-től a magyar nyelv és irodalom érettségi feladatai változnak, és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján megtalálható mintafeladatok szerint az emelt szintű vizsgára vállalkozóknak például egy reflektáló szöveget is kell majd alkotniuk. Ez aktuális közéleti témákra is reagálhat, az egyik mintafeladatsorban például arra kérik a diákokat: fejtsék ki a véleményüket Ferenc pápa migránsokról szóló beszédéről, amelyben társadalmi szolidaritásra szólítja az embereket. Bár az értékelési útmutató felhívja a figyelmet arra, hogy az eredmény nem függhet a válaszadó és a javító tanár világnézetétől, erkölcsi állásfoglalásától vagy vallási nézeteitől, hozzáteszik: „kivéve természetesen azokat a nézeteket, amelyek a Magyarország Alaptörvényében lefektetett közös értékekkel élesen szemben állnak”.

Munkatársunk, Szabó Kata háttér-összeállítást készített a meglepő változtatásról.

Beszámol az Eötvös Károly Intézet az iskola és a politika kapcsolatát napirendre tűző kerekasztal-beszélgetéséről, ahol a vitázók abban egyetértettek: a politika erősebben van jelen az iskolások életében, mint korábban, abban azonban megoszlottak a vélemények, hogy a kormányzati propaganda mennyire képes az iskolán és a tanárokon keresztül befolyásolni a gyerekeket. 


Lapunknak elmondta az ügyről véleményét egy neve elhallgatását kérő, az egyik fővárosi gimnáziumban tanító magyartanár (és osztályfőnök) is, aki abban egyetért a kerekasztal-beszélgetésen megszólalt országosan ismert gimnázium-igazgatókkal, hogy a pedagógus szerepe kulcsfontosságú ezekben a kérdésekben, de szerinte az állam igenis képes hosszú távon világnézetileg alakítani az iskolában tanítottakat...

Szabó Kata összeállítása, "Ki mondja meg?" címmel, a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.
 

A szombaton megjelent és vasárnap is kapható VH-ban Diószegi-Horváth Nóra és Rácz I. Péter annak járt utána, hogyan juthattunk a legutóbbi, tragikus PISA-felmérési eredményig, amely szerint a magyar fiatalok a digitális szövegértési feladatok terén: a vizsgált harmincnégy ország közül a 31., Európán belül az utolsó helyen végeztünk.
"A szöveg útvesztői" című összeállításban kifejti véleményét egy olvasáskutató, egy egyetemi magyar nyelvi tanszék docense és egy olvasásszociológus. Az összeállításból kiderül, hogy a "digitális bennszülöttek" saját terepükön is eltévednek, ha nem értik a szövegeket. - A 15 éves fiúk több mint negyede, a lányok nyolcada tulajdonképpen funkcionális analfabéta. - valaki napi 4-5 órát tölt az interneten, nem garancia semmire, a mennyiség nem csap át minőségbe - Október 10-én rendezik Az Olvasás Éjszakáját – de kinek? - Az Egri csillagok iselőkerül, érdekes dolgok derülnek ki Gárdonyi Géza nagy művéről.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük! Néhány további kiemelt témánk a VH október 3-án megjelent friss számából:

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!