Temetés követ temetést – a norvégiai merénylet áldozatait helyezik örök nyugalomra. Először a 18 éves Bano Rashidot, az iraki kurd származású lánytól búcsúztak hozzátartozói a Nesodden-félszigeten, Oslóhoz közel, majd 19 éves társát, Haji Ahmedet temették el a délnyugati Hamar városában.

 
Jens Stoltenberg miniszterelnöknek a tragédia kapcsán tanúsított magatartását a norvégok 80 százaléka helyesli

A norvég kormány több tagja is részt vett a szertartásokon. Jens Stoltenberg miniszterelnök is tiszteletét tette, majd egy mecsetbe is ellátogatott, hogy „a nemzet egységét demonstrálja”.

Közben már 36 áldozat nevét nyilvánosságra hozták. Eddig 77 fiatalról tudni, hogy az Utoya-szigeti mészárlásban vesztették életüket, de a szám még nőhet, mert a kórházba szállítottak közül többeknek sem sikerült stabilizálni az állapotát.

A rendőrség újra kihallgatta a kettős merénylet elkövetőjét, Anders Behring Breiviket. A hatóságok ezúttal arra összpontosítottak, hogy várható-e még újabb támadás, és Breivik milyen információkat gyűjtött össze a norvég szélsőjobbról. A kihallgatás és a nyomozás után megállapították, hogy hétfői állításával ellentétben, Breivik nagy valószínűséggel egyedül hajtotta végre a robbantást és a mészárlást. A titkosszolgálat vezetője, Janne Kristiansen szerint nincs arra bizonyíték, hogy Breivik helyi vagy külföldi szélsőséges szervezetekkel működött volna együtt. A férfit pszichiátriai vizsgálatnak vetették alá, az eredmény várhatóan november elejére készül el. A főügyész, Tor Aksel Busch reméli, hogy még 2011 végén vádat emelnek Breivik ellen, és a tárgyalások megkezdődhetnek jövő év elején. Mint ismeretes, a férfi már korábbi kihallgatásán elismerte, hogy a múlt pénteki cselekményeket ő követte el, állítása szerint egyedül: ez utóbbit valószínűsítik az illetékes norvég bűnüldöző szervek is, amelyek azonban még tovább vizsgálják azt, lehetett-e a tettesnek bűntársa az országban vagy külföldön.

Ismeretes ez is: az elkövető merénye előtt közvetlenül feltette az internetre és Európa-szerte elküldte 1500 oldalas politikai credóját számos magánembernek és szervezetnek, amelyből kitetszik, hogy a muszlim behatolás elleni küzdelem harcosának vélte magát. (A címzettek között volt az ismert hazai szélsőjobboldali szervezet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is, amelynek tagjai fontos pozíciókat töltenek be a Jobbikban.)

A norvég fővárosban közben megkezdte munkáját az egész ügy kivizsgálására létrehozott kormánybizottság, amelynek feladatai közé tartozik annak megállapítása is, hogy hibáztak-e az illetékes bűnüldöző szervek. Arra, hogy hibák előfordulhattak, már több sajtóközlemény utalt: megírták például, hogy az Utoya-szigetén zajló tömeggyilkosság színhelyére a rendőrség helikoptere későn érkezett meg. Mire odaért, addigra már a tévétársaságok helikopterei is ott köröztek, a helyiek és néhány turista pedig a tóba menekülő fiatalokat segítette a partra. Ráadásul a legközelebbi fegyveres rendőrosztag, amely szinte azonnal bevetésre kész volt, utasítást kapott, hogy várja meg az Oslóból érkező különleges egységet. Breivik első beszélgetéséből ügyvédjével kiderült: ő maga is meglepődött, milyen hosszú ideig folytathatta külső beavatkozás nélkül a gyilkolást. A bizottság vélelmezhetően foglalkozik azokkal a több oldalról megerősített sajtójelentésekkel is, amelyek szerint az elkövető ez év márciusában már a norvég titkosszolgálat látókörébe került, mivel a piacon legálisan forgalmazott műtrágya-alapanyagot – amely azonban robbanóeszköz gyártására is felhasználható – rendelt egy wroclawi cégtől. Ezt vizsgálva kapcsolatba is kerültek a norvégok a megfelelő lengyel szervekkel, mivel azonban Breiviknek műtrágyaüzeme volt, úgy mind az oslói, mind a varsói titkosszolgálat napirendre tért a dolog felett. A hatóságok most a mennyiségek egyezése okán valószínűnek tartják, hogy ezt a szállítmányt építette be Breivik a bombába.

Egy szombat délutáni oslói lapjelentés szerint Paal-Frederick Hjort Kraby államügyész elmondta: Breivik kihallgatásán szólt két további tervezett bombamerényletéről. Egyet a királyi palota ellen akart végrehajtani – annak szimbolikus jelentése okán –, egyet pedig a kormányzó Munkáspárt székháza ellen, mivel e párt, állítása szerint a multikulturális társadalom élharcosa. Közben – londoni jelentés szerint – a brit rendőrség kihallgatta Paul Rayt, aki egy keresztyén-fundamentalista szervezethez tartozik és az Oroszlánszívű nevű blog szerzője. Ray elismerte, hogy az Oroszlánszívű inspirálhatta az 1500 oldalas dolgozatot, neki magának azonban e cselekményekhez nem volt köze, és azokat mélyen elítéli.

 

Az ámokfutó robbantó-lövöldöző tömeggyilkos védője Geir Lippestad már többször találkozott védencével. Kettejük kapcsolatának érdekessége: a szélsőjobbos 32 éves elkövető ügyvédje annak az 1887-ben alapított balközép, szociáldemokrata Norvég Munkáspártnak a tagja, amelynek Utoya-szigeti ifjúsági táborában követett el mészárlást Breivik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!