Áder János köztársasági elnök helyett Polt Péter legfőbb ügyész személyi védelmét biztosítja ezután a Terrorelhárító Központ, tudta meg lapunk. Többen Orbán Viktor és Áder János személyes ellentétét sejtik a háttérben.

 
Az államfőt pecázás közben is védik - MTI-fotó

Úgy tudjuk, már a hét közepi TEK-es állománygyűlés körülményei is arra utaltak: erős a bizalmatlanság a szervezeten belül. A gyűlésen a testület tagjai úgy érezték magukat, mint egy filmforgatáson: kamerák rögzítették minden rezdülésüket. Márpedig komoly értetlenséget szült a váratlan bejelentés, miszerint a TEK nem biztosítja tovább Áder János személyi védelmét.

Mindez azért különös, mert a rendszerváltozás óta az államfő mindig is kiemelt védelmet kapott, a TEK sokat vitatott létrehozásának egyik indoka éppen az volt, hogy biztosítsa a legfőbb közjogi méltóságok testőrségét. Emlékeztetőül: a TEK parancsnoka az a Hajdú János, aki az ellenzéki időkben Orbán Viktor mellett személyi testőrként szolgált, mára tábornoki rangban egy minden eddiginél több pénzből gazdálkodó elit csapatot vezet, amit a New York Times csak Orbán magánhadseregének nevezett.

A közjogi méltóságok védelme terén a TEK megalakulása már eddig is komoly zűrzavarokat okozott. A korábbi kormányőrség, a Köztársasági Őrezred feldarabolása után a TEK kapta meg a három legfőbb közjogi méltóság (köztársasági elnök, miniszterelnök, házelnök) személyvédelmi feladatait, a többi védett személy testőrségét a Készenléti Rendőrség adta. Csakhogy a TEK-eseknek jóval magasabb a fizetése, mint a hasonló feladatot ellátó rendőrtársaiké.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy Kövér László házelnök 2013-ban létrehozta az Országgyűlési Őrséget, amely az Országház védelme mellett átvette az ő személyi testőrségét is. Egyes vélemények szerint azért, mert Kövér sem szerette, hogy minden magán- és hivatalos programjáról az Orbánhoz bekötött TEK-vezetők kaptak tájékoztatást.

Úgy tudjuk, Áder János nemrégiben kezdeményezte az önálló államfői őrség felállítását, ám ezt éppen Orbán vetette el egy kormányülésen, mondván, egy negyedik TEK-re végképp nincs szükség. Ezt követte a döntés: Ádert ezentúl nem a TEK, hanem a Készenléti Rendőrség védi. Az állománygyűlésen fel is tették a kérdést Áder testőreinek, ki vállalja a Készenléti Rendőrség állományába történő áthelyezését? (Az államfő nagyjából 80 fős biztonsági csapatából eddig úgy 20-an jelentkeztek. A hezitálás oka: a fizetés a TEK-nél sokkal magasabb, mint a Készenléti Rendőrségnél.) A döntést a belső kamerák kereszttüzében nem indokolták a TEK vezetői, ám pletykák szerint Áder is attól tartott, hogy Orbán a TEK parancsnokán keresztül minden találkozójáról informálódhat.

A változás másik lépése, hogy ezentúl Áder helyett Polt Péter legfőbb ügyész kap kiemelt védelmet a TEK-től, bár az nem világos, miért is lenne fontosabb ember az államfőnél a főügyész, vagy mitől nőtt volna Polt Péter terrorfenyegetettsége az elmúlt időben.

De nem Polt az egyetlen, aki számára fontossá vált a személyes biztonság. Úgy tudjuk, TEK-eseket vezényeltek politikai tanácsadói funkcióban a Külügyminisztériumba, mivel Szijjártó Péter is saját szolgálatot szeretne.

És ha mindez még nem lenne elég, értesülések szólnak arról, hogy ügyészségi vizsgálat folyik az Országgyűlési Őrségnél. Ugyanis Kövér László és Pintér Sándor belügyminiszter is bejelentést kapott arról, hogy az Országgyűlési Őrség vezetői meglehetősen nagyvonalúan bánnak a közpénzekkel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!