Tiltott fegyvereket rejteget Szíria - Bassár al-Aszad rezsimje továbbra is gyárt vegyi és biológiai fegyvereket, pedig a nemzetközi közösségnek már négy éve azt ígérte, minden ilyet leszerel. Eközben a Kazahsztánban megrendezett tűzszüneti tárgyalásokban újabb szünet állt be, amikor a szír felkelők képviselői kivonultak a teremből.

 
Szíriai iskolások gyakorolják, mit tegyenek légitámadás esetén - Fotó: Sameer al-Doumy, AFP


Szíria ma is gyárt vegyi és biológiai fegyvereket, annak ellenére, hogy a damaszkuszi kormány állítása szerint ezzel felhagyott 2013-ban, értesült a BBC egy nyugati ország hírszerzőitől. A forrás szerint a szír kormány három helyen is gyárt vegyi fegyvereket, méghozzá az állami tudományos kutatóintézet laborjaiban. A brit hírügynökség szerint a tevékenységről Bassár al-Aszad szír elnök rezsimjének két fontos szövetségese, Irán és Oroszország is tudott.

Az említett laborokat a hágai székhelyű, Nobel-békedíjjal kitüntetett Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrzi, ám a meg nem nevezett források szerint olyan épületekben állítják elő a halálos vegyi anyagokat, amelyeket nem vallottak be a nemzetközi ellenőröknek. Szíria 2013-ban egyezett bele, hogy feladja és leszereli vegyi fegyvereit. Ez azt követően történt, hogy több százan meghaltak Damaszkusz közelében, miután egy lázadók által ellenőrzött területen vegyi fegyvert vetettek be a kormányerők.

A leszerelésről hozott megegyezés Oroszország és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre.

Ám egy hónappal ezelőtt Khan Sheikhounban kilencvenen vesztették életüket, a jelek szerint szaringáz-mérgezésben. Azaz az Aszad-rezsim (bár ezt tagadja), ismét – nemzetközi egyezmények által tiltott – vegyi fegyvert használt saját polgárai ellen. Erre a támadásra reagálva mért légicsapást az Egyesült Államok egy szíriai katonai reptérre, ahonnét a gyanú szerint felszálltak a vegyi fegyvereket szállító repülőgépek.

A 2011-ben kirobbant, az évek során véres és bonyolult regionális konfliktussá kiszélesedett szíriai polgárháborúnak továbbra sem látszik megoldása.

Az előző héten Törökország, az Egyesült Államok és Oroszország vezetői megegyeztek abban, hogy „biztonságos zónákat” hoznak létre Szíriában, ahová visszatérhetnek a civilek és amelyeket  sem a kormány, sem a lázadók erői nem támadnak. Ám a terv máris kudarcba fulladni látszik: a Kazahsztánban a szíriai tűzszünetről folytatott tárgyalásokon a lázadók képviselői kivonultak a teremből, mert nem értettek egyet a nagyhatalmak fenti terveivel, és tiltakozni akartak a folyamatos légitámadások ellen is.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!