Csak jönnek, csak jönnek - Utolsó békés percek a senki földjén. Új útvonalakon érkeznek a menekültek. Helyszíni riportunk a magyar-szerb határról a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.

 
Egy szerencsés afgán család, akik nemsokára beléphetnek Magyarországra - Fotó: Üveges Zsolt

Munkatársunk, Szűcs Ágnes úgy látja: vihar előtti csend ül a lezárt határ vajdasági oldalán. A görög–macedón határon felhúzott kerítés és a kedvezőtlen időjárás eddig megállította a menekültek áradatát. Ám az utóbbi napokban ismét érezni lehet, megindultak az emberek Európa felé. Lehet, hogy pár hónapon belül a magyar–szerb határon fekvő Kelebija – Tompa túloldala – az új Idomenivé válik, ahol ezrek torlódhatnak fel.

Riporterünk egy afgán fiú példáját említi, akit nem lehet a céljától eltántorítani, hiszen az apja mindenét pénzzé tette, hogy befizesse őt az európai útra. Ő azon kevesek közé tartozik, aki képes és hajlandó is megküzdeni a bürokrácia útvesztőivel. Csakhogy a magyar hatóság szelekciós rendszere a hozzá hasonló egyedülálló férfiak ezreit ejti csapdába Szerbiában, akik nála sokkal egyszerűbben gondolkoznak. Ha júniusban is ilyen ütemben jönnek majd, csak idő kérdése, mikor robban a bomba, és rontanak egyesült erővel a kerítésnek.

Szűcs Ágnes riportja, „Utolsó békés percek a senki földjén” címmel, a bolgár bánásmódról, a magyar kerítésen átjutni próbálók kísérleteiről és a szerbiai helyzetről is képet ad. Arról is beszámol, milyen erőfeszítésekbe kerül az ENSZ helyszínen dolgozó segélymunkásainak naponta összeállítani a magyar hatóságok számára a belépésre várók listáját.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!