Topolánszky Ákossal készített interjút munkatársunk, Kertész Anna az alkohol magyar társadalmat pusztító hatásairól. A "Támogatott gyilkos" című interjú a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.

 
Gallér mögé vele

A szakértő az alkohol szörnyű hatásairól így fogalmaz: "A szegénység után és azzal párhuzamosan ez a legnagyobb nyomora a magyar társadalomnak, ez okozza a legnagyobb elkerülhető egészségkárosodást, de fájdalmat is megannyi családnak, és a dohányzás mellett ebbe halnak bele a legtöbben az úgynevezett elkerülhető halálokok közül: ez a szám évente 8-10 ezer főt, életet, egyéni és közösségi szenvedéstörténetet jelent. Korán, iszonyatos szenvedések és költséges kezelések után."
...
"A legszörnyűbb, hogy minderre nem problémaként, hanem hagyományként tekintünk, elfogadva, hogy egyike vagyunk a „nedves kultúráknak”. Csak még a többi „nedves” országban, például a mediterrán népeknél nem gyakori a lerészegedés, nálunk jellemző módja az alkoholfogyasztásnak. Nem pusztán az alkoholfogyasztás mértéke, de mintázata is ijesztő: égetett szeszből ugyanannyi fogy, mint sörből vagy borból, habár ez a legártalmasabb. Ezen belül hagyományaink és „lehetőségeink” miatt is a legtöbb, a legrosszabb minőségű, az egészségre leginkább káros röviditalokból isszuk a legtöbbet. Ez az a jellegű legkárosabb italfogyasztási mintázat, amelyet a pálinkatörvénnyel az állam még ösztönöz is. Olyan ez, mintha nemcsak legalizálnák a heroint, de még adómentessé is tennék az otthoni előállítását."


Kertész Anna "Támogatott gyilkos" című interjúja Topolánszky Ákossal teljes egészében a január 9-én megjelent VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!