Egyetemi oktatók, diákok, kutatók és informatikai szakemberek is az Amerikai Egyesült Államok határain kívül ragadtak Donald Trump rendelete miatt, amely hét ország állampolgárainak megtiltja a beutazást. A példátlan és rosszul előkészített lépés családokat szakított szét, káoszt okozott a repülőtereken, tüntetéshullámot váltott ki, és az amerikai gazdaságnak is súlyos károkat okozhat.

 
A JFK repülőtéren - Fotó: Andrew Kelly, Reuters


Samira Asgari boldogan készülődött új életére múlt héten. A Svájcban dolgozó, 30 éves iráni génkutató a neves amerikai Harvard Egyetemre készült, ahol azt kutatta volna, hogyan befolyásolják az emberi gének azt, ahogyan egyes, betegségeket okozó vírusokra reagálunk. Lakását és állását is feladta Svájcban, majd bőröndjével és érvényes, cserediákok és kutatók számára kiállított vízumával indult útnak múlt szombaton. Genfből Frankfurtba repült, és már beszállókártyájával a kezében állt sorba, hogy felszálljon a Bostonba induló gépre, amikor az amerikai konzulátus egyik munkatársa közölte vele, hogy a Donald Trump elnök által egy nappal korábban kiadott rendelet miatt nem utazhat be az Amerikai Egyesült Államokba – derült ki a történetet ismertető Vox online magazin cikkéből.

„De nekem érvényes vízumom van”, mondta először, ám az amerikai hivatalnok közölte vele: a döntés értelmében az a vízum már nem érvényes. Azt is közölte Asgarival, hogy ez 120 napig biztosan nem fog változni, és jobban teszi, ha visszamegy Svájcba. Asgari és élettársa így is tett, ám mivel lakniuk sem volt hol, egyelőre kollégáknál húzzák meg magukat. „Nem szállhattam fel a gépre Boston felé. (…) Most nagyobb biztonságban érzitek magatokat?”, kérdezte a Twitter közösségi oldalon Samira Asgari.

Az amerikai elnök múlt pénteken írta alá azt a rendeletet, mely szerint 90 napig nem utazhatnak be az USA területére hét, többségében muszlimok lakta ország állampolgárai, és a menekültek befogadását is befagyasztotta. A Trump-csapat próbált úgy érvelni, hogy ennek csupán biztonsági okai vannak, hiszen a terrortámadásokat akarják megakadályozni. Ám mivel túlnyomórészt muszlim országokról van szó, a média és az elemzők többsége is felismerte benne a még elnökjelölt Trump ígéretét, amelyben betiltaná a muszlim vallásúak beutazását az országba. A múlt héten kiadott rendelet érinti Irán, Irak, Líbia, Szomália, Szudán, Szíria és Jemen állampolgárait. Már maga a lista is bizonyítja, hogy a tiltás mögött nem nemzetbiztonsági érdekek állnak, hiszen Törökország és Szaúd-Arábia sem szerepel rajta. Miközben előbbi az elmúlt évben számtalan terrortámadás helyszíne volt, a 2001. szeptember 11-i merénylők közül 15-en szaúdi állampolgárok voltak. Ám utóbbi két országban is van közös: Donald Trumpnak mindkettőben komoly üzleti érdekeltségei vannak, ezért egy beutazási tilalom károkat okozna (jelenleg fiai által vezetett) cégeinek.

A rendelet azonnal óriási diplomáciai vihart kavart, a repülőtereken pedig káoszt okozott. Eleinte nem is lehetett pontosan tudni, kire vonatkozik: az első hírek szerint a kettős állampolgárokra és a tartós letelepedési engedéllyel, azaz zöldkártyával rendelkező bevándorlókra is. Őket később mentesítették a tilalom alól, ám a repülőtereken továbbra is hosszabb biztonsági vizsgálatra és kikérdezésre számíthatnak. Az első napokban a hatóságok sem tudták, mit kell tenniük, ezért drámai jelenetek játszódtak le a repülőtereken. Volt olyan, az érintett országok egyikből érkezett édesanya, akit elszakítottak ötéves kisfiától. A gyereket csak órákkal édesanyja után engedték el a biztonságiak; a könnyes találkozásukról készült képek bejárták a médiát.

A repülőtereket órákon belül tüntetők és ügyvédek szállták meg, előbbiek tiltakoztak a rendelet ellen, utóbbiak ingyen jogi segítséget ajánlottak azoknak, akiket nem akartak beengedni az országba a határőrök.

A tiltás ötlete az amerikai sajtó szerint egyébként Steve Bannon, a szélsőjobboldali Breitbart internetes magazin egykori vezérének fejéből pattant ki. Bannon ma már Trump fő stratégiai tanácsadója, aki szokatlan módon a kulcsfontosságú nemzetbiztonsági tanácsban is helyet kapott. A média az utóbbi napokban sokat cikkezett arról: Bannon bábként irányítja a befolyásolható Trumpot, és így valóra tudja váltani régi rasszista, idegengyűlölő terveit.


Csapás a Szilícium-völgyre
A számtalan külföldit foglalkoztató amerikai óriáscégek azonnal felszólaltak a tiltás ellen, hiszen ha elveszítik munkavállalóikat, az a működésüket veszélyezteti. A Starbucks vezérigazgatója azt közölte, hogy a következő öt évben tízezer menekültnek ad majd munkát.
Becslések szerint a Szilícium-völgyben legalább negyedmillió muszlim vallású bevándorló dolgozik a technológiai vállalatoknál, amelyek emiatt elítélték a rendeletet. A Google azonnal visszahívta külföldön tartózkodó munkatársait, ám a cég közleménye szerint 189 alkalmazott a tiltás miatt már nem tud visszatérni állásába. Felszólalt a tilalom ellen a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Apple is.


A budapesti követség törölte
a vízuminterjúkat

Az elnöki rendelet nyomán a budapesti amerikai nagykövetség honlapján is megjelent magyar nyelven az értesítés, hogy további értesítésig az iraki, iráni, líbiai, szomáliai, szudáni, szíriai és jemeni külföldiek számára nem adnak ki vízumot. „Ha Ön ezen országok egyikének állampolgára vagy kettős állampolgára, kérjük, ne egyeztessen időpontot vízuminterjúra, és ne fizessen vízumdíjat ez idő alatt. Amennyiben már egyeztetett időpontot vízuminterjúra, kérjük, NE JELENJEN MEG az egyeztetett időpontban, ugyanis nem áll módunkban lefolytatni a vízuminterjút Önnel.”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!