A csütörtöki és pénteki évnyitókkal elkezdődött az új tanév – 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista ül be a padokba jövő héten, amikor valójában megindul a tanítás.

 
Diákok a nemzeti tanévnyitón a nagykőrösi református templomban - Fotó: Ujvári Sándor, MTI

A kormányzat szerint nyugodt 10 hónap áll az oktatási intézmények előtt, Palkovics László oktatási államtitkár szerint a most induló tanévben „mindenki arra tud koncentrálni, ami a feladata: a diákok arra, hogy tanuljanak, a tanárok arra, hogy tanítsanak, az iskolafenntartók pedig a feltételek biztosítására”. Az optimizmust nem mindenki osztja, csütörtökön hét oktatási szakszervezet jelentette be: nem asszisztálnak látszategyeztetésekhez, nem vesznek részt a kormány által tervezett Köznevelés- stratégiai Kerekasztal munkájában.

A Civil Közoktatási Platform szakértője, Nahalka István pedig az új, 2019-től életbe lépő Nemzeti alaptanterv koncepcióját szedte ízekre: „Nincs elemzés, nincsenek tények, adatok, kutatási eredmények, nincs szakmai elmélyülés a problémákban. Van viszont szakmai igénytelenség, vannak ad hoc ötletek, és töménytelen mennyiségben vannak szakmailag és nyelvileg is hibás leírások. Én már öregember vagyok, kimondhatok ilyeneket. Kimondhatom, hogy meztelen a király” – írja elemzése konklúziójában.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!