Legalább tizenöten meghaltak és nyolcvanan megsebesültek, amikor rakétatámadás érte szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit.

 
Áram és víz nélkül élnek hetek óta az óvóhelyen Donyeck egyik külső kerületében - Fotó: James Sprankle, Profimedia-Red Dot

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint az épületeket Grad rakétavetőkkel lőtték oroszbarát szakadár erők. Akik viszont tagadják, hogy közük lett volna az akcióhoz. Az ukrán hatóságok mindenesetre terrorcselekménynek minősítették a támadást, hangsúlyozva, az érintett lakónegyedekben egyetlen ukrán katonai állás sem volt.

Olekszandr Zaharcsenko, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője pénteken bejelentette, hogy nem folytatják a tűzszüneti tárgyalásokat, és nagyszabású offenzívát indítanak a megye egészének elfoglalására. Azt viszont cáfolta, hogy támadást indítottak volna az utolsó, még Kijev ellenőrzése alatt álló Donyeck megyei nagyváros elfoglalására. Sőt: egyértelmű dezinformációnak nevezte az ukrán média jelentéseit a Mariupolt ért tüzérségi támadásról.

A védelmi tárca a Unian hírügynökségnek adott összesítése szerint az elmúlt héten a „terrorista” (szakadár) erőkkel vívott harcban csaknem 600 fegyverest és orosz katonát „tettek ártalmatlanná”, további 175-öt pedig megsebesítettek, miközben az ukrán fegyveres erők 18 katonájukat vesztették el, 235 emberük pedig megsebesült.

Csütörtökön gránáttalálat ért egy donyecki buszmegállót, ott 8 civil vesztette életét. Az akcióért az ukránok és a szakadárok egymást okolják.

Az európai politika számára érezhetően egyre kényelmetlenebbé válik a kelet-ukrajnai konfliktus.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) azonnali lépéseket sürget az utóbbi napokban hevessé vált összecsapások leállítása érdekében.

Szerdán a tűzszünetről tárgyaló, úgynevezett „minszki csoport” képviselője, a német külügyminiszter jelentette be, hogy a szemben álló egységek kivonják a nehézfegyvereiket a frontvonal körüli ütközőzónából. Frank-Walter Steinmeier a röviddel éjfél előtt véget ért egyeztetés után elmondta: mindenki belátja, hogy ami az ukrajnai válsággócban zajlik, az „nem mehet így tovább”, és nemcsak az öldöklést kell megállítani, hanem „lehetőségeket kell keresni” a térségben élők helyzetének javítására.

Steinmeier bejelentette azt is, hogy az ukrán válság miatt összehívnak egy, az EBESZ, Ukrajna, Oroszország és az oroszbarát szakadárok képviselőiből álló kontaktcsoportot, hogy tárgyaljon a további teendőkről.

Eközben Ukrajnában megkezdődött az újabb részleges katonai mozgósítás. Három hullámban, 210 nap alatt hívhatnak be minden 20 és 60 év közötti, katonaviselt férfit, Ukrajna valamennyi megyéjéből. Az újonnan behívottak azokat a katonákat váltják fel, akik tavaly tavasz óta szolgálnak „önkéntesként” a belügyi alakulatok mellett.

("Ti még éltek?" - Kárpátaljai riportunkat a mozgósításról lapunk 12–13. oldalán olvashatják.)

 

-------------------

Minden 20 és 60 év közötti férfit behívhatnak katonának Ukrajnában. Sokan külföldre szöknek a parancs elől; a kettős állampolgárságú ukrán–magyarokat sokszor az útlevelük menti meg attól, hogy elvigyék őket a keleti frontra. Aki teheti, menekül. 
A kárpátaljai helyzetről és hangulatról helyszíni képes riport jelent meg a január 25-i Vasárnapi Hírekben. Munkatársunknak sikerült olyan fiatalokkal beszélni, akiket már elvittek a kelet-ukrajnai harcok színhelyére, de sikerült hazajutniuk - és többet nem fognak visszamenni. Olyan férfiak is nyilatkoznak, akik sürgősen Nyugat-Európába készülnek munkát vállalni. Egy falu "mindenese", akinek feladatai közé tartozik a behívók kézbesítése, elmondja, milyen módszerek, taktikák, apró trükkök vannak a hivatalos értesítés célba jutásának halogtáásra.
Kárpátaljai magyar politikusokat is idéz tudósítónk, egyikük így jellemzi a harcok színhelyétől 1400 kilométerre fekvő Kárpátalját:  "Olyan emberekről beszélünk, akik csak a 20. században öt állam polgárai voltak. Hatalmas élettapasztalatuk van és toleránsak. Az ittenieket nehéz hazafias lózungokkal belerángatni egy ilyen háborúba.”
Riportunk "Ti még éltek?" címmel a VH friss számában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!