Egy éve, április 6-án választott Magyarország: kétharmados többséggel a Fidesz–KDNP maradt kormányon.
Akkor azt kérdeztük Varga Kristóftól, mi a Fidesz sikerének titka. A pszichológus-közpolitikai elemző azt válaszolta: az, hogy a köz problémáit magáénak érző vezető szerepében tetszeleg, biztonságot nyújt (lélektani értelemben), illetve cselekszik. Mára úgy tűnik, mindebből szinte semmi sem igaz, a párt támogatottsága csökken. Így most azt kérdeztük Varga Kristóftól: hol rontotta el a Fidesz?

 
Varga Kristóf pszichológus, közpolitikai elemző - Fotó: Mudra László

Varga Kristóf pszichológus-közpolitikai elemzővel Diószegi-Horváth Nóra készített interjút egy évvel az előző után.
(A korábbi beszélgetést itt találhatja: "Szorongáskezelés nemzeti méretben")

A ma megjelent interjút az új helyzetről "Orbán Viktor fogságában" címmel olvashatja a friss Vasárnapi Hírekben, amely már szombaton megjelent, és a nyitva tartó helyeken hétvégén végig kapható.

Ízelítő az április 4-i VH-interjúból:

"VH: – Egy külföldi tanulmányban új típusú autokráciának nevezték hazánkat, s diktátornak Orbánt. Tényleg itt tartunk?
Varga Kristóf: – Elég erősen épül ki egy új autokrata rendszer, de még nem értünk a végére. A tanulmány szerint egyébként ezek az új típusú autokráciák nem az erőszakra támaszkodnak, hanem elsősorban kommunikációs eszközökkel tartják kontroll alatt a lakosságot. Ezzel vitatkozom: elég megnézni, mit csinál most Putyin Ukrajnában, vagy hány tüntetővel végeztek a rendőrök Erdogan Törökországában. A kérdés az, mekkora a kockázata ennek idehaza. Az ügyészség hajlandó mondvacsinált indokokkal embereket megvádolni, a rendőrség nem nagyon mer ellentartani a felülről érkező nyomásnak. Felállt a TEK, ami elvileg a Magyarországon nem is létező terrorizmust hárítja el nagy erőkkel: gyakorlatilag egy Orbán-gárda, amiben – úgy hírlik – már a köztársasági elnök sem bízik. Vagyis kiépült egy rendszer. Amikor a tüntetők megdobálták a Fideszszékházat, és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója odarendelte a Fradi-szurkolókat, vagyis büntetett előéletű ultrákkal kezdték vegzálni a diákokat, akkor a rezsim az autoriter típusú erőszakot próbálgatta. És ha nem lesz nagyon más lehetősége, akkor nem habozik használni."

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!