Van-e, ami többet elmond Orbán Viktor ötéves országlásáról, mint lapunk és a Publicus friss kutatása, amely szerint miközben a Fidesz továbbra is magabiztosan vezeti a pártok rangsorát, a leginkább elutasított párttá is vált egyben?

 
Vasárnapi Hírek, 2015. május 30., 22. szám

5 éves évfordulót ült a miniszterelnök - Maga a rendszer
A figyelem – mostantól ez lesz a kormány vezérelve, ahogy az Orbán Viktor pénteki ötéves értékeléséből kiderült. Érdekes ez már csak azért is, mert eddig mindent inkább erőből oldott meg. Ahogy Lakner Zoltán írja elemzésében: „Neki bizony tetszett forradalmat csinálni. Holott, a demokrata belső korlátja az önmérséklet: nem kell, mert nem helyes mindent megtenni, ami  lehetséges. Aki ezt a határt átlépi, azt a szabályok nem fogják megállítani – hiszen ő maga alkotja őket.” Van-e, mi többet elmond Orbán Viktor ötéves országlásáról, mint lapunk és a Publicus friss kutatása, amely szerint miközben a Fidesz továbbra is magabiztosan vezeti a pártok rangsorát, a leginkább elutasított párttá is vált egyben? Orbán pénteki beszédében a Jobbikot nevezte ki a legjelentősebb ellenzéki pártnak, és hogy rájuk figyel, mutatja: húzza magához a szélsőjobb témáit és retorikáját.
A friss közvélemény-kutatás adatai és Orbán ötév-értékelőjének részletes elemzése a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.
Elmúltötév címmel összeszedtük és bemutatjuk azokat a tényeket és adatokat, amelyek szerintünk pontosan leírják, hova jutott Magyarország az „elmúltnyolcévet” leváltó „elmúltötévben”.
"Tetszett neki rendszert csinálni" címmel Lakner Zoltán, "Orbán lecserélte az erőt" címmel Nagy B. György elemezte a pénteken elhangzottakat.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!
További ajánlataink a Vasárnapi Hírek friss számából:

Javaslat előválasztásra
Íme, az első javaslat, ami felrázhatja a demokratikus ellenzéket. Amerikai, francia és olasz mintára 2017-re előválasztást javasolnak, hogy a választók közvetlenül döntsenek a 106 ellenzéki helyi jelölt és a miniszterelnök-aspiráns személyéről.

Félelem fogságában
Politikai ügyet csinált a kormány a menekültekből. Vámosszabadiban, az egyik befogadó állomásnak otthont adó településen jártunk, ahol viszont jól látszik: néhány gesztussal, az ígéretek betartásával és némi tájékoztatással oldani lehetne a feszültséget. Amíg ez nincs, marad a félelem.

Kinek lesz még itt nyugdíja? 
A költségvetés részeként benyújtott dokumentumok alapján a kormány úgy számol, 2019-ig nem kell aggódni, addig ugyanis kiegyensúlyozott a Nyugdíj-biztosítási Alap költségvetése. Igaz, ehhez szükség volt arra, hogy 62-ről 65-re emelkedjen fokozatosan a nyugdíjkorhatár. A számítások szerint a nyugdíjkiadások a jövő évi 3041,7 milliárd forintról így 2019-re 3398,1 milliárd forintra emelkednek. Innentől kezdve viszont bizonytalan a terep: a KSH demográfiai előrejelzése szerint hosszabb távon a korhatáremelés sem lesz megoldás, az elöregedő társadalom, az alacsony foglalkoztatottság, a születésszám folyamatos csökkenése és az elvándorlás együttes hatására a nyugdíjkorhatár felettiek aránya a magyar társadalomban 2060-ra 30,3 százalékra emelkedhet, nem lesz viszont, aki a szükséges járulékbefizetésekkel kompenzálni tudja a megnövekedő igényeket. Így viszont két út áll az állam előtt, hogy elkerüljék a nyugdíjkassza teljes összeomlását: vagy 2020 után még tovább emelik a nyugdíjkorhatárt, vagy a jövőben csökkentik az induló nyugdíjak mértékét.

Saul fia és a történelem
A Sonderkommando túlélői gyermekeiknek és unokáiknak is átörökítették az elmondhatatlan szomorúságot. Lapunknak nyilatkozik Gideon Greif történész, akinek egyedülálló könyve inspirálta Nemes Jeles László rendezőt a Saul fia című film megalkotásában.

FIFA-botrány
(Péntek esti hír: újra a FIFA elnökévé választották Sepp Blattert...)

Miközben a FIFA lassan belesüpped a korrupciós botrányokba, Blatter elnök tovább hárítja a felelősséget. 
Pénteki lapzártánkkor még nem rendezték meg az elnökválasztást, ám háttérelemzésünkben részletesen bemutattuk a botrány hatására megindult folyamatokat. Ki fordult el  botrány miatt Blattertől, és ki sorakozott fel mögé.
Hegyi Iván "Itt van Amerika..." címmel írta meg lapunknak véleményét a botrányról, ízelítőül ebből idézünk:
"Tele vagyunk rendes országos futballvezetőkkel és nemzetközi cégekkel, miközben a nemzetközi szövetség gyakorlatáról mik ki nem derülnek!
Na, ez a műálmélkodás legalább olyan visszataszító, mint a vesztegetés, a zsarolás, a pénzmosás (kulcsszavak az FBI-tól)."

Nem csak egy nap a gyerekeké!
Életük, mindennapjaik Magyarországon, a számok tükrében. És egy nap, ami csak róluk szól – vasárnap gyereknap.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!