A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából december első felében kérdezte a válaszadók véleményét: Ön hogy értékelné, milyen volt a 2016-os év a saját és az ország szempontjából? - Mi volt az év legnagyobb botránya? - Ki volt az év hőse? - Ki volt az év negatív hőse? Mi volt az év legnagyobb sikere?

 
Vasárnapi Hírek 2016. december 30., 53. szám


A felmérés adatai és elemzésünk a december 30-án, már pénteken megjelent VH-ban olvasható, „Kinek a hős, kinek
a botrányhős” címmel.A Jó
Hosszú Katinka idén mindent vitt. Nem csak aranyérmek tucatjait, de az ország elismerését is. Exkluzív kutatásunkban elsöprő fölényben választotta őt a közvélemény 2016 hősének. Az év legnagyobb sikerében is szerepe volt Katinkának: a legtöbben a magyar csapat olimpiai teljesítményére voltak büszkék idén.


A Rossz
Orbán Viktor minden listán szerepel. A pozitív szereplők közül övé az ezüstérem, ám kutatásunk szerint ő lett az év botrányhőse. Sőt, valójában a második és a harmadik hely is az övé, hiszen még a fideszesek is úgy általában a politikusokat kárhoztatták a legtöbben 2016-ban, az év botrányának pedig a korrupciós ügyeket tartja a többségi közvélekedés.


A Csúf?
A magyarok 67%-a többet és jobbat vár az ideinél 2017-re. A kínai horoszkóp szerint a Vörös Kakas éve köszönt ránk, ami a „madárjósok” szerint gyarapodást hoz világszerte. A nyugati asztrológusok a zavarodottság és a határok eltolódásának évét jósolják. 2016 után mi már semmin nem lepődünk meg.
(A különböző horoszkópokról „2017: mit hoz a Vörös Kakas?” címmel olvashat részleteket december 30-án megjelent lapunkban.)


A Vasárnapi Hírek idei utolsó száma december 30-án, pénteken megjelent! 
Néhány további kiemelt témánk a VH 2016. december 30-án megjelent számából:


BÚÉK! 2017
Szilveszteri-újévi mellékletünkben:
Tóth Krisztina • Cserna-Szabó András • Gerlóczy Márton • Péterfy Gergely • Podmaniczky Szilárd


Metróbaleset: minden gurul tovább
Egyelőre egy gyanúsítottat sem hallgatott ki a rendőrség a decemberi metróbaleset – az M2-es vonalán, a felszíni pályarészen koccant össze két kocsi – ügyében. Arra a szervezet nem tért ki, hogy ez gyanúsított hiányában nem történt meg. Mindenesetre a nyomozás határideje február 5., ám szükség esetén az eljárás hosszabbítható.
A kihallgatás „hiánya” azért lehet érdekes, mert a baleset után Bolla Tibor BKV-vezér is szinte kapásból emberi mulasztásról, pontosabban annak lehetőségéről beszélt. Csakhogy lapunknak küldött válaszában a BKV már arról ír, hogy az emberi beavatkozás/ mérlegelés esélye kicsi a metrót működtető rendszerben. Ami viszont a közlekedési vállalat szerint üzembiztosan működik: minden karbantartást ütemezetten, az előírásoknak megfelelően elvégez.
A BKV állításait azonban gyengíti, hogy lapunk értesült pár bizonytalansági tényezőről. Például a kerekek állagának megőrzését és a fékezés hatékonyságát segítő grafitos kenőanyagot – amit az Alstom fejlesztett ki – másra cserélte a BKV, illetve, mivel két szerelvényt „alkatrésznek kivett” a forgalomból, a metrókocsik az átlagosnál többet futnak. Ezen az sem változtat, hogy az M2 karbantartására 1,17, az M3-éra pedig 1,39 milliárdot költenek.


Búcsú a hercegnőtől

Karácsony után elhunyt Carrie Fisher, a Csillagok háborúja Leia hercegnője.
Egy nap múlva édesanyja is meghalt. - Részletek a fris VH-ban


Újrakezdődik a történelem?
Francis Fukuyama elemzése az illiberalizmus előretöréséről a friss VH-ban

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!