Elbocsátások, boltbezárások, bevételkiesés: megkérdeztük az érintetteket, hogyan készülnek a március közepétől kötelező kényszerű zárva tartásra.

 
A Baumax kivonul - MTI-fotó, Nyikos Péter

A szupermarketekben (lásd a régi közértméret) áruló üzletláncok hivatalosan még csak most mérik fel, mit is jelent számukra a törvény, ám a dolgozói pletykákból arra lehet következtetni, hogy házon belül már menedzselik a problémát: számos kolléga nyolcórás munkaideje hatórásra kurtul, illetve túlóratilalom is valószínűsíthető – így egy dolgozó akár fizetése harmadát is elveszítheti.

És a jelek szerint a plázaboltok dolgozóinak kilátásai sem jobbak. Úgy tűnik, hogy a mozival és így sok éttermet felsorakoztató „ételudvarral” nem rendelkező malloknak be kell zárniuk vasárnap. Holott például a ruházati, műszaki üzletek gyakran e napon realizálják forgalmuk 20-40 százalékát. Ezt szinte biztosan lehetetlen egészében teríteni a hét többi napjára, úgyhogy a plázaszektor úgy kalkulál: országos szinten több ezer dolgozót kell elbocsátania. És persze az is kérdés, hogy a mozik, illetve a vendéglátók képesek-e kigazdálkodni a megnövekedett vasárnapi költségeket – amit a plázaüzemeltető rájuk ró –, hiszen ha a boltok egy része bezár, a forgalom is csökken.

Arról, hogy az áruházláncok és a plázák csökkenő rendelései miképp „ritkítják meg” a beszállítókat, egyelőre nincsenek hivatalos becslések, de informális tapogatózások szerint országszerte több tízezer vállalkozás forgalma esik majd vissza.

A barkács- és bútorboltok piacát viszont épp a héten bolygatta meg a hír, hogy a Baumax végleg kivonul áprilisban Magyarországról, 14 áruházukat bezárják. Döntésüket a „nehéz gazdasági helyzettel” indokolták, ami a többi, hasonló profilú üzletlánc számára még akár örömhír is lehetne – csakhogy a barkácspiac amúgy is évek óta veszteséges, így egy szereplő kivonulása nem valószínű, hogy meg tudja oldani a helyzetet. Nem véletlen, hogy a minap tulajdonosváltáson átesett Praktikernél érdeklődésünkre csak annyit közöltek: „a felpezsdült helyzetre való tekintettel kell egy kis idő a tisztán látáshoz”. Nincsenek könnyebb helyzetben a lakberendezési szektor szereplői sem – a Baumax helyére ugyan épp egy ilyen profilú cég, az XXXLutz érkezhet–, hiszen mind a két ágazatban a hétvégi forgalom adja a bevételek jelentős részét, abban pedig senki sem bízik, hogy akár ágyat, akár kalapácsot szívesebben vesznek majd az emberek hétköznap, munka után. Nem is csoda, hogy érdeklődésünkre a legtöbben azt válaszolták, egyelőre csak kalkulálnak, vészforgatókönyveket készítenek, de konkrétumot még nem tudnak mondani.

A vasárnapi zárva tartás kétségkívül hátrányosan befolyásolja a kertészetek működését is – mondta lapunknak Boross Dávid, az Oázis Kertészeti Kft. marketing- és fejlesztési igazgatója. Náluk a hét második-harmadik legforgalmasabb napja a vasárnap, az éves bevétel 18 százalékát ekkor bonyolítják. Sőt, egyes kifejezetten „virágos napok” is eshetnek vasárnapra (mint például a nőnap), de például május első vasárnapja hagyományosan anyák napja, ezek kiesése is komoly problémákat okozhat. Ráadásul azt sem tudni biztosan, át lehet-e irányítani a vásárlókat más napokra. „Az otthon kertészkedéshez szükséges növényeket és kellékeket az emberek általában frissen szeretik beszerezni, azaz nem valószínű, hogy mondjuk szerda este vegyék meg nálunk a paradicsompalántákat.
Attól is tartunk, hogy ha a vásárlóknak kevesebb idejük lesz a szükséges áruk beszerzésére, már nem lesz kedvük hozzánk is ellátogatni, hanem inkább a hipermarketben veszik meg a kertészeti cikkeket is. Így akár a forgalmunk 20-25 százalékáról is le kell mondanunk” – összegzett Boross Dávid. Üzleteik bezárására azonban „vélhetően nem kerül sor”, az esetleges elbocsátásokról pedig annyit mondott: „Bízunk benne, hogy átszervezéssel a létszámunk nem fog csökkenni.”

Nehéz kérdések
Visszadobta (ismét) a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezést a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Most a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Liga próbálkozott, ám az indoklás szerint az Összefogás Párt elnöke, Szepessy Zsolt már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és bár azt is elutasították, a döntés még nem jogerős, így az övék megfontolásra sem kerül.

Szepessy kérdése egyébként ez: „Egyetért-e ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?”

A VOSZ és a Liga viszont ezt kérdezte volna: „Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?”, „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?” és „Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?”

A jövő hét közepén ugyanezeket a kérdéseket fogjuk beadni, nyomást gyakorlunk a Nemzeti Választási Bizottságra és a Nemzeti Választási Irodára is – mondta lapunknak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Hozzátette: mivel az Alaptörvény biztosítja a népszavazáshoz való jogot, ezért az alapvető jogok biztosához fog fordulni, hogy foglaljon állást, miért gördítenek állandóan akadályt a népszavazási kezdeményezés elé. „Nem lehet hagyni, hogy emberek millióit érintő kérdésben ne nyilváníthassanak az érintettek véleményt” – tette hozzá.

Korábban a Demokratikus Koalíció is nyújtott be a témában kérelmet – az NVI azt is visszautasította.


Demján borított
200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, amit új adók bevezetésével lehet pótolni – riasztotta meg a közvéleményt Demján Ferenc, a VOSZ ügyvezető elnöke a héten. Varga Mihály miniszter a köztévében válaszolt: nem lesznek új adók; a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség pedig jelezte, hogy a VOSZ rosszul számolt, mivel a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, azt ugyanis az igények és a jövedelmek határozzák meg. A VOSZ szerint 50-55 ezer embert (és családjaikat) érintheti a március 15-én életbe lépő törvény.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!