Vigyázat, a pénzcsapok záródnak! - Az uniós támogatások befagyasztásával fenyeget a Bizottság és a kormány vitája - Nincs olyan program, amely ne lenne korrupcióval fertőzött - Lázár Jánosnak ha nem is állásába, de a befolyásába kerülhet az ügy, felkészül Varga Mihály

 
Lázár János, a felelős: kezdhet aggódni? - Fotó: Tuba Zoltán, Origo

Brüsszel és Budapest külön dimenzióban létezik – bizonyosodott be a héten is. Miközben minden arra utal, hogy az Európai Bizottság az összes uniós kifizetést felfüggesztheti a magyar elosztórendszer problémái miatt, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese arról beszél, a kormány megduplázhatja az uniós pályázatok kifizetéseit az év utolsó három hónapjában.

Hogy melyik dimenzió a valóságos, az hamarosan kiderül. Mindenesetre már júniusban azt írta a Bizottság illetékes főigazgatósága Jávor Benedek európai parlamenti képviselő kérdésére, hogy lényegében nincs olyan operatív program Magyarországon, ahol ne találtak volna súlyos problémákat. És a jelenség nem egyszeri, hanem rendszerszintű visszásságokra utal. Aztán múlt pénteken újabb figyelmeztetés jött, a Bizottság közölte: mintegy 200 milliárd forintot függeszthetnek fel azért, mert a magyar kormány túlságosan bőkezűen osztogatja az úgynevezett szállítói előlegeket.

Míg Nyugat-Európában egy sikeres közbeszerzésnél bankgarancia esetén is a támogatás legfeljebb 30 százalékát fizetheti ki az állam, fedezet nélkül pedig 10 százalékot, Magyarországon az összeg felét is elutalják.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala pedig vagy 14 ügyben marasztalta el a magyar projekteket, mondván: túlárazottak, cégekre szabottak stb. Ám a Polt Péter vezette ügyészség mindössze két esetben mozdult, és akkor sem talált semmi kivetnivalót a pályázatokban. Csakhogy a Bizottság a jelek szerint nem viccel – a magyar GDP több mint negyedét kitevő összeget tarthat vissza. Ugyanis az uniós szabályozás megköveteli, hogy a pályázatok elbírálásáért felelős nemzeti hatóságok független és mindenféle befolyástól mentes döntést hozzanak.

Csakhogy a magyar rendszer merőben más elveket követ. Az utóbbi három év átalakításai következtében a támogatási rendszerben illetékes intézményeket – uniós szakzsargonnal élve irányító hatóságokat – különböző minisztériumok alá tagolták be. Így a Bizottság szerint felmerül annak az alapos gyanúja, hogy ezek a hatóságok nem működnek függetlenül és befolyástól mentesen. Erősíti a gyanút, hogy a Bizottság szerint túl sok az olyan pályázat, melynél a kormány már előre eldönti, kik indulhatnak a meghatározott keretösszegű versenyben. Ezért az EU történetében eddig példátlan módon a legrosszabb besorolást kaphatja Magyarország, amelynek következtében automatikusan felfüggesztik a kifizetéseket.

Egyelőre nem tudni, bebizonyosodik-e a portfolio.hu értesülése, vagy Csepreghy Nándor jóslata igazolódik be, és valahogy átcsúsznak a vizsgálaton. Ha nem sikerül a kormánynak kimagyaráznia a rendszer hibáit, akkor a pályázatokhoz nyújtott kiegészítésekkel együtt 9000 milliárd forinttól is eleshet a magyar gazdaság. Ez a summa több mint négyévnyi uniós támogatás összesen – ha kiesik a rendszerből, recesszióba süllyedhet a magyar gazdaság, ugyanis csak az uniós pénzek pörgetik. Persze az állam egy ideig államkötvény-kibocsátással pótolhatja a kieső bevételeket, de ez hosszabb távon fenntarthatatlan.

Nem csoda, hogy áll a bál a kormányban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyugodtan felteheti a kezét: az EU-s pénzeket a Lázár János vezette Miniszterelnökség csatornázta be, a nemzetgazdasági miniszternek csak az utóbbi hetekben (a frissen felállt Gazdasági Kabinet fejeként) van ráhatása a közbeszerzésekre. Így mindenki Lázár „vérét” akarja, hiszen ő rakta össze a pályázatokat rohamtempóban elbíráló tanácsokat. Tény, kormányzati akaratot teljesített a gyorsasággal, hiszen a tervek szerint a teljes támogatási keretet ki akarja meríteni Magyarország 2018 első felére. Na most ennek lőttek, mert több forrásunk szerint megengedhetetlenül amatőr hibákat vétett a Miniszterelnökség vezetője.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!