Az M4-es autópálya-építés félbehagyása az egész érintett térséget sokkolta. Munkatársunk, F. Tóth Benedek riportja készítése során azokat kereste meg, akik eddig megélhetést reméltek az óriás-beruházástól. A riport címe "Útszélen hagyott hősök", azért, mert a történtek tükrében kifejezetten idegesítő, hogy a kormánypropaganda közterületeken megjelent óriásplakátjai továbbra is olyan szövegekkel hitegetik az abonyi, tiszapüspöki lakosokat, hogy: "Vedd kezedbe a sorsod!" - „Hősök: hétköznapi emberek, akik odaadással végzik a munkájukat, vállalják a kihívásokat.”...

 
Tiszai helyzetkép az M4-stop után. Áthidaló megoldásra várva


"Útszélen hagyott hősök. F. Tóth Benedek riportja az április 25-én megjelent Vasárnapi Hírekben, Kállai Márton megrázó fotóival.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Ízelítő a riportból:

"Itt valóban van egy alig harminc kilométernyi szakasz a magyar valóságból. Félig kész hídbetonoszlopok, ég felé meredő vasrudak hirdetik. Magányosan, párosan vagy éppen sorban pipiskednek, szétszórva az alföldi talajon. Köröttük fut a félig-meddig ledöngölt, homokkal fedett nyomtáv. A 4-es főút két oldalán olykor kisebb hegybe hordva állnak, akár dűnék is lehetnének vagy lecsupaszított kunhalmok. De ezek inkább egy osztogató és megvonó rendszer szimbólumai.

Persze az alföldi ember nem lehet hős egy ilyen küzdelemben. Az, aki valóban odaadással végzi a munkáját és vállalná a kihívásokat, eltűnik lassan. Felemészti a rendszer. Nevét, arcát sem vállalja, ha újságíróval szóba áll, hiszen ő az, aki a rendszer legalján áll. Ő az, aki dolgozik. Akár autópályát épít, akár elbontja azt. Neki mindegy, hogyan hívják a kivitelezőt, s hogy milyen színű zászló lobog az úthenger tetején. A lényeg csak az, hogy dolgozni tudjon, hogy ne legyen kiszolgáltatott. Hogy azt érezze, ha nem is az államé, de legalább az asszonyának hőse lehessen, a gyerekeié, amikor hazatér. De ezt a rendszert úgy találták ki és építették fel, hogy csak az járhat rosszul, aki a vállalkozási piramis legalján áll. Merthogy az állami tenderen győznek a nagyok, a konzorciumok. Azok szerződést kötnek a vállalkozókkal a munka elvégzésére, a vállalkozók meg alvállalkozókkal, azok meg újabb alvállalkozókkal. Így jelennek meg aztán a helyi szórólapokban az olyan típusú hirdetések, hogy lapátost keresünk, és a kékezi munkából élő helyiek, szakemberek megindulnak, arccal a pálya felé, árkot ásnak, rézsűt építenek, vadkerítést, füvesítenek, térköveket pakolnak, és töredékéért elvégzik azt a munkát, amennyiért a fővállalkozó elvállalta azt. Ez a modern feudalizmus lényege, és a rendszer, mindaddig, amíg van pénz, működik."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!