„A jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzet igazságtalan és méltánytalan. A mozgalom az egyéni sérelmek platformja. Azért válhatott ennyire népszerűvé, mert rengeteg ember érzékeli, mi a rossz a rendszerben” – fogalmazta meg tömören egy 24 éves, méltányos kereskedelemért küzdő aktivista, miért is alakulhatott egy hónap alatt világméretű mozgalommá ezer csodabogár (néhányan képeinken) tiltakozása a Wall Streeten.

Egyre dühösebben

- – Kép 1/8

Azok között, akik szeptember elejétől a New York-i pénzügyi negyed előtt táboroznak, a társadalom minden csoportjának képviselői megtalálhatók: van munkanélküli fiatal, nyugdíjas balerina, egyetemi tanár és katona is. A közös bennük, hogy Barack Obama szavazói voltak, akik mélyen csalódtak az elnökben, aki kampányában változást ígért. Lett is változás, csak épp negatív – gondolják a legtöbben. 

Mára a világ 900 városában – közöttük Londonban, Madridban, Frankfurtban, Rómában, Tel Avivban vagy Kuala Lumpurban – tüntetnek hozzájuk hasonlóan a kapitalizmus igazságtalansága, a társadalom 1 százalékának kiváltsága és a gazdasági válságtól sújtott 21. század minden problémája ellen. „Ez nem a fiatalok vagy a chilei társadalom csatája. Ez a világ csatája, amely minden határon átterjed” – véli Camilla Velejo chilei diákvezér, aki nemrég Európába utazott, hogy kiteljesítse a világforradalmat.

Az tiltakozás oka azonban országról országra változik. Az Egyesült Államokban, ahonnan az Occupy the Wall Street mozgalom (OWS, Foglaljuk el a Wall Streetet) elindult, leginkább az elveszőben lévő amerikai álmot siratják. „Rengeteg esélyt kaptam ebben az országban. Nem hiszem, hogy sok srácnak lesz lehetősége arra, amire nekem volt” – mondta egy 60 éves, nyugdíjas műszakvezető a Newsweek magazin riporterének. Ezzel ért egyet az 55 éves Robert Reiss – saját szavaival élve –: tudós-bűvész is: „Amerikának be kell fejeznie Franklin D. Roosevelt New Dealjét és Lyndon B. Johnson Szegénységellenes Háborúját.”

Madrid utcáira október közepén mintegy 200 ezer ember vonult, de már májusban ülősztrájkkal és kevésbé békés módszerekkel is hangot adtak a fiatalok elégedetlenségüknek, mert a 30 év alattiak körében 45 százalékos a munkanélküliség. „Fiatalok jövő nélkül. Ház nélkül. Munka nélkül. Nyugdíj nélkül. Félelem nélkül” – hirdeti például a 23 éves politológus hallgató, Rita Maestre plakátja.

Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak, bár az igazi gonosz a Nemzetközi Valutaalap a görög lakosság számára. Az egyik legkedveltebb pólón ez a felirat olvasható: „A szolidaritás a nép fegyvere. Le az IMF juntájával!”

Az izraeliek a magas megélhetési költségek miatt vonultak az utcára, a chileiek az oktatással voltak elégedetlenek, míg a Fülöp-szigetiek az amerikai imperializmust tették minden rosszért felelőssé, a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Viszont abban minden mozgalom megegyezik, hogy „globális változást” akarnak, amelyben a társadalmi igazságosság és a környezettudatosság központi szerepet kapnak. „Dühös vagyok az erős jövedelmi és gazdasági egyenlőtlenségek miatt, ami nálunk és az egész világban tapasztalható” – mondja egy 19 éves brit diáklány, aki arra is hajlandó, hogy akár karácsonyig a londoni tőzsde előtt táborozzon, csakhogy elérje mozgalma a célját.

Úgy tűnik, a békés tiltakozásnak, ami Róma kivételével eddig mindenhol jellemző volt, hamarosan vége szakad. Kedden az oaklandi rendőrök gumilövedékkel oszlatták a tömeget, egy idős iraki veterán koponyája betört, a férfi a tüntetők hőse lett. „Mindkét fél kezdi elveszteni a türelmét és egyre dühösebb” – állítja a CNN-nek nyilatkozó Suzan Olzak, a neves Stanford Egyetem szociológiaprofesszora.

 

„Férjem a válság kezdete után nem sokkal elvesztette az állását… hónapról hónapra élünk, híreket inkább nem is olvasunk” – írja a 34 éves Dorottya, aki azonban csak egyike azoknak, akik a hét elején indult „Mi vagyunk a 99 százalék” blogra felküldik levelüket. „Mi vagyunk azok, akik rosszul jártak az elmúlt években. … Úgy érzed, közénk tartozol? Írd meg, Te hogyan lettél a 99 százalék része” – áll a blog leírásában. Nem elég azonban csak egy e-mailt küldeni, kikötés, hogy a kéziratról fénykép is készüljön, amit a bejegyzések fölé beszúrhatnak.

A készítőknek az ihletet még az október közepén indított azonos nevű „We are the 99 percent” amerikai mikroblog szolgáltatta. Fontos különbség, hogy az Egyesült Államokban mindezt arccal is vállalják a felháborodottak. A magyar blog indulása óta hatan ragadtak papírt és ceruzát, és írták le: „én is egy vagyok a 99 százalékból”.

(Á. J.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!