„Van saját szamárvontatású szekér hangom, amit Ozorán vettem fel a Hukkle forgatásán 2001-ben” – mondja nevetve Zányi Tamás a Saul fia című film hangmérnöke, aki elnyerte a Vulcain-díjat a Cannes-i filmfesztiválon. Munkatársunk telefoninterjút készített vele a Cannes-i siker után. Sok érdekességet mesélt még nekünk.

 
Zányi Tamás, a Saul fia hangmérnöke - Fotó: Üveges Zsolt

A Saul fia már a hivatalos díjátadó előtt elnyerte a FIPRESCI-díjat és a Francois Chalais-díjat, majd a hivatalos díjosztón bejelentették, hogy a Zsüri Nagydíja is a film alkotóié (részletek korábbi cikkünkben, itt). Mindezt betetőzte, hogy a film hangmérnöke, Zányi Tamás kapta a Vulcain-díjat ( Prix Vulcain de l'Artiste Technicien - angolul: The Vulcan Award of the Technical Artist  ) "kiemelkedő hangmérnöki munkájáért".

Lapunk munkatársa jól ismeri az immár világhírűvé vált Zányi Tamást.

Cikkében így idézte fel emlékét:

„'Tök jól csinálod! Megtennéd, hogy kiállsz az osztály elé, hogy mindenki lássa?' – erre kért az általános iskola negyedik osztályában az ének-zene tanárom, amikor a hasi légzést próbálta megtanítani. A tanár bácsi óriási, göndör hajával, magas, vékony termetével, vicces, sietős lépteivel, lezser cuccaival kirítt a tanári karból. Gyakran dudorászott a folyosón, halkan, de gyakran fel is emelte a hangját – és nem csak éneklés céljából. Menőnek tartottuk, amikor megtudtuk, hogy egy zenekarban gitározik, esténként próbára és koncertekre jár. Három évig tanított csak abban a XII. kerületi általános iskolában, ahol megismerkedtünk."

Egy évtizeddel később pedig kitűnő filmek egész sorának stáblistáján találkozott hajdani tanára nevével.

Zányi Tamást a Saul fia világsikere és a Cannes-i díjeső kapcsán kereste meg mnkatársunk.
Ízelítőül egy érdekesség az interjúból: "A Saul fiában 250 hangsáv van, a krematórium morajló hangja 10 sáv montázsából áll."

Cikkünk, "A vörös szőnyeg tanára" címmel, a május 30-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!