Komornyik Margit hatvanegy éves budapesti lakos a Móricz Zsigmond körtéren, amikor a közlekedési lámpa a gyalogosoknak zöldet mutatott, a zebra mellett mintegy másfél méterrel átment az úttesten. A 6 ezer forintos helyszíni bírságot a rendőröknek nem tudta kifizetni. Az ügyből bírósági tárgyalás lett, és a bíró az immár 15 ezer forintra emelkedő szabálysértési bírságot 15 napi elzárásra változtatta.

 
Németh András Péter felvétele

Komornyik Margit budapesti pénztelennek ez év december 17-én, holnap reggel nyolc órakor kell megjelennie a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Ha ezt nem teszi, előállítják, melynek költsége kilométerenként 450 forint. Pálhalma Budapesttől mintegy hatvan kilométerre található, és Komornyik Margitnak se nyugdíja, se munkája, se pénze nincsen. Ha az előállítás költségét is le kell ülnie, az újabb 27 napot jelentene. Egy zebra melletti szabálytalan gyalogos áthaladásból így lehet Magyarországon 41 napi elzárás, ami az államnak mintegy 250 ezer forintjába kerül.

A helyszínen vagyunk. Komornyik Margit azt mutatja, hol, mi történt. A Móricz Zsigmond körtéren kaotikus a helyzet. Villamosok jönnek, mennek, a leszállók jó része rövidít, és a zebra mellett siet át az útesten. Mérjük az időt, tíz perc alatt többtucatnyian teszik azt, amit Komornyik Margit.

A bírósági tárgyalást ez év november 12-én tartották, Komornyik aprócska, manószerű asszony, védőügyvédre nem volt pénze. Fémdobozok gyűjtéséből tartja fenn magát, egy sörös- vagy egy üdítős fémdoboz két forintot ér. – A bíró a tárgyaláson – magyarázza a körtéren Komornyik Margit – azt kérdezte tőlem, hol lakom. Én csak álltam, mert nem jó azt mondani, hogy nem tartozom sehová. Huszonöt évig dolgoztam a Csepel Műveknél. Irodában. A rendszerváltással a Csepel Művek megszűnt. Megbízásos szerződéssel különféle munkákat vállaltam, még modellt is álltam a képzőművészeti egyetemen, ahol lefestettek, lerajzoltak, szobrokat készítettek rólam. Szerettek. Minden vállaltam, ha kellett három órát is moccanatlanul végigálltam. Aztán egyszer kiment a lábamból az erő és összeestem. Egy időre abba is hagytam a modellkedést, amikor előbb az anyukámat, azután az élettársamat ápoltam. Előbb az anyukám halt meg, utána az élettársam, és többé nem volt hova menni. Az örökségből a rokonok kipereltek, kilakoltattak a rendőrök a kezemet hátra bilincselték. 2005 volt. Kimentem akkor a tököli erdőbe, a szabad ég alá, mínusz húsz fokba és majdnem megfagytam. Arra ébredtem, hogy már zsibbad a lábam. Egy ismerősöm ekkor tett be egy fizetős női szállóra. Elmúlt a tél, és újból kimentem az erdőbe. Van ott egy nyugágyam. Fakeretes. Amikor már három napja nincs mit ennem és szédelgek, elmegyek a krisnások vagy a koreaiak ételosztására. A koreaiak rizslevest szoktak adni azt szeretem… Amikor a rendőrök a Móricz Zsigmond körtéren megállítottak, épp az apácákhoz igyekeztem. Keddenként húsz embernek adnak enni. Késésben voltam, siettem, a két fiatal rendőr elém ugrott és mondták, szabálytalanul mentem át az úttesten, adjak nekik hatezer forintot. Hát hogy adtam volna? Ha munkát keresek, öregnek tartanak, és segélyt se kapok. Ha nem fizetek, közölték a rendőrök, megbüntetnek közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. Ezt többször is elmondták, hogy ők megadták az esélyt, fizethettem volna, amivel nem éltem. Aztán jött egy papír, menjek be a rendőrségre, fizessek 15 ezer forintot, vagy dolgozzam le közmunkával. A kényszerkilakoltatásom óta félek, rettegek; nem mertem bemenni a rendőrségre büntetőirodájába, így a közmunkáról lekéstem.

Idén tette lehetővé a parlament, hogy a szabálysértésen kapottak közérdekű munkával váltsák meg a bírságot. Szeptember végéig országosan csaknem 9 ezren jelentkeztek közérdekű munkára. Évek óta nő azok száma is, akik a pénzbüntetést inkább leülik. Egyre többen vannak ugyanis, akik nem győzték kifizetni a bírságot. November végéig országosan több mint 15 ezren jelentkeztek közérdekű munkára. A meg nem fizetett pénzbírság helyébe 5 ezer forintonként 6 óra közérdekű munkát kell ledolgozni annak, akire a szabálysértés miatt eleve közérdekű munkát szabott ki a hatóság, illetve aki a pénzbüntetést önként akarja ily módon megváltani. Az Országos Bírósági Hivatal adatai szerint az elmúlt években a bíróságok a szabálysértési ügyekben egyre többször változtatták át a pénzbírságot, helyszíni bírságot szabálysértési elzárásra. Elég, ha egyszerűen nem fizeti be a kirótt summát az, akit megbüntettek, a bíróság a törvény erejénél fogva mindenképp rendelkezik az átváltoztatásról. A szabálysértési ügyekben kiszabott pénzbírság vagy helyszíni bírság átváltoztatása növekvő tendenciát mutat, ennek egyik oka, hogy az új szabálysértési törvény megszületése óta magasabb a bírságok összege, s ezeket sokan képtelenek kifizetni. S hogy hány forintot ér egy nap a rács mögött? A szabálysértésekről szóló törvény szerint ötezer forintonként egy napi elzárást kell számítani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!