A Bankszövetség elnökének és az UniCredit vezérének luxuslakásában pecózik a jegybank első embere. Patai Mihály pénzintézete egy 500 milliárdos pakettet köszönhet Matolcsy Györgynek. Patai pedig lenyomta a bankszektor torkán a devizahitelek forintosítását.

 
Patai Mihály, Matolcsy György: Társak az „otthonban”, társak a bizniszben – Fotó: Kovács Attila, MTI

A Magyar Bankszövetség elnökének (aki egyben az UniCredit Bank vezére) várbeli luxuslakását bérli Matolcsy György – borította a héten a bilit a Népszabadság. A szocialisták etikai vizsgálatot kezdeményeztek az MNB-elnök ellen, mondván: a jegybank etikai kódexe még a kisebb ajándékok elfogadásának szabályairól is rendelkezik, és kizár minden olyan helyzetet, amely lehetetlenné teszti az elfogulatlan munkavégzést. Márpedig ez a helyzet olyan, mintha „egy gyárban a szakszervezeti vezető a vezérigazgatónál lakna albérletben” – mondta Szakács László frakcióvezető- helyettes.

Ám a lakásügy csak egy szálka a bizniszgerendában: a Vasárnapi Hírek úgy tudja, hogy a két bankár korábban is milliárdos kapcsolatot ápolt egymással. A kormány – egy emlékezetes húzással – 2010-ben nyúlta le a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat. A következő évben a hirtelen beszedett 3000 milliárd forintot egy törvénnyel a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap hatáskörébe utalta. Hogy pontosan mi lett a pénzzel, még ma sem tudjuk, de egy 2012-es közérdekű adatigénylés kapcsán az kiderült, hogy annak egy részét, körülbelül 511 milliárdot, amelyet közben külföldi értékpapírokba fektettek, egyetlen banknál helyezett el az állam.

Ez pedig az UniCredit volt. A meghívásos pályázaton kiválasztott pénzintézet feladata volt ennek a vagyonnak a kezelése. (A kiválasztás nem volt túl nehéz, ugyanis egyedül az UniCreditnek szóltak.) Akkoriban Patai Mihály az UniCredit Bank Zrt. elnöke, egyben a Bankszövetség elnöke is volt, Matolcsy György pedig nemzetgazdasági miniszter. Az UniCrerdit májusban kapta meg az állami portfóliót.

Hogy, hogy nem, az érintett időszakban egyeztetett a kormányzat, a bankszektor és a Bankszövetség a devizahitelekről. És láss csodát: Rogán Antal 2011 márciusában bejelenti, hogy rögzítik az árfolyamot a devizahitelesek érdekében, majd a korábban hevesen ellenkező bankok májusban végül mindenben megállapodnak, és a kormány bejelentheti működése legnagyobb sikerét, a devizahitelek forintosítását.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója ugyanebben az időben az a Pleschinger Gyula volt, aki később a Matolcsy György által vezetett NGM adó- és pénzügyi államtitkára lett, jelenleg pedig a Matolcsy György által vezetett MNB Monetáris Tanácsának tagja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!