Hagyományteremtő szándékkal március 10-én tartja a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetsége (MKÉSZ) az I. MKÉSZ Családi Nap és Könyvvásár elnevezésű rendezvényét a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban. Ennek apropóján kérdeztük Galambos Ádámot, a szövetség, egyben a G-ADAM kiadó vezetőjét.

 
Galambos Ádám - Fotó: Draskovics Ádám
– A MKÉSZ egy éve, a költészet napján alakult, az Alexandra könyvbirodalom fizetésképtelenségének bejelentése után. Mik voltak a főbb célok, s ezekből mit sikerült elérni?

– A kiadók elsődlegesen a könyveiket szerették volna visszakapni, miután a nagykereskedő Könyvbazár Kft. nem fizette kiaz eladások után járó összegeket. Matyi Dezsőék arra sem voltak hajlandóak, hogy visszaszállítsák őket, nekünk kellett kamionnal és raklapokkal lemenni értük a pécsi raktárba. Ezen felháborodva tartottuk 2017 februárjában a Nyugati téri Alexandra Könyvesház előtti raklapos demonstrációnkat. A tartozások megtérítésének foganatosítása végett fogtunk össze egyre több, kisebb, a könyvterjesztői hálózatoktól független kiadók, és az egységben az erő elvét szem előtt tartva alapítottuk meg a szövetséget, hogy közös érdekeinket közvetíthessük a könyvkereskedők felé. Függetlenként erősen ki vagyunk szolgáltatva nekik, és ennek számos hátrányát érezzük, akár a magas terjesztési költségeket (50-55 százalék), akár a polcra, előtérbe kerülést nézzük.

– Ezeket a sérelmeket nem lehet a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) égisze alatt orvosolni?

– Eddig nem nagyon történt semmi, hiszen abban a szervezetben, amely a könyvterjesztőket és a hozzájuk tartozó kiadókat is képviseli, a kisebb könyvkiadók nem igazán kapnak szót. Természetesen nem ellenük alakultunk, és a frissen felállt új elnökséggel is együttműködnénk, de egyelőre az érdekellentétek miatt ez még nem valósult meg.

– Egyes nyilatkozatok alapján a megmaradt két könyvkereskedő-hálózat (Líra, Libri) még profitált is az Alexandra bedőléséből, ellenben a kicsi kiadók sokat vesztettek– igaz ez?

– Mivel a kereskedőhálózatoknál is ott voltak az Alexandra Kiadó könyvei, kevesebbet vesztettek, ráadásul a bolthálózatot is elosztották egymás között. Egészen felháborított a Líra-tulajdonos Kolosi Tamás nyilatkozata, aki azt mondta, hogy aki 10 millió forintnyi veszteséget nem tud feldolgozni, az nem is erre a piacra termett. Az én kiadómnak 3 millió forinttal tartozik Matyi Dezső, ami olyan, mintha másfél évig nem utalnák valakinek a fizetését. Konkrétan az egyik tagkiadónk vezetője állásért kilincsel jelenleg, mert a ki nem fizetett pénz bedöntötte a vállalkozást.

– Több nyomozás is folyik Matyi Dezső tartozásait illetően, önök is feljelentették, mire számítanak?

– Tavaly nyáron sikerült Pécsett találkoznom Matyi Dezsővel, aki elismerte a tartozást, de mindig hozzátette, hogy ő is bűncselekmény áldozata, mivel a korábban általa tulajdonolt cégből „kiszervezték”, és neki sem fizetnek. Igazából nem vett minket komolyan, azt mondta, nyugodtan jelentsük föl, nem ez lesz az első. Mi meg is tettük közösen a feljelentést, és azóta is várjuk, hogy történjen valami, de mintha leállt volna az ügymenet.

– A kereskedőhálózatokkal sikerült megegyezniük?

– Egyelőre nem alkusznak a tekintetben, hogy a szövetség kiadóinak könyveit egy disztribútoron keresztül vegyék át, s ennek fejében pár százalék engedményt adjanak, pedig ezzel a metódussal mindenki jobban járna. Mi mindenesetre hamarosan létrehozunk egy közös webshopot, ahol a kiadóink könyvei közvetlenül megvásárolhatóak, és a március 10-i rendezvényünk is ennek a törekvésnek kíván fóruma lenni.

– Mit várhat a könyvvásárló ezen a rendezvényen?

– A látogatók közvetlenül a szövetség tagjaitól és több nagy, független kiadótól tudják majd a könyveket megvásárolni, az új könyvek esetében is legalább 30 százalékos kedvezménnyel. A gyerekes családokra fókuszálnak a programjaink: minifoci- és minihokipályával, valamint kifestőkkel, meseolvasással külön gyerekrészleg várja a közönséget. A nagyszínpadon a gyereknevelés és a könyvek kapcsolata keretében beszélgetések lesznek, de külön tanácsadáson (logopédia, dietetika) szakembereket is lehet majd kérdezni. Az I. MKÉSZ Családi Nap és Könyvvásáron bemutatkozó kiadók:
Ab Ovo, Ad Librum, Alinea, Álomgyár, Angry Cat, Arcanum, Assimil, Barnabás Meséi, BBS-INFO, BOOOK, Coldwell Könyvek, Dekameron, Fekete Sas, G-ADAM, Garbo, Hibernia, HGS, HVG Kiadó, Harmat, JCS Média, Kalliopé, Könyvklub, Kráter, K.u.K. Kiadó, L’Harmattan, Magistra, Merit Könyvek, Minerva, Műszaki Könyvkiadó, Perfact, Prospero Disztribúció, Saxum, Táltoskönyvek, T.bálint, Tea Kiadó, Ursus Libris, Vad Virágok Könyvműhely.
Találkozhatnak L. Ritók Nórával, az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével, Réti László krimiíróval és Szuper Levente válogatott jégkorongozóval, a Vasas Jégkorongszakosztály igazgatójával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!