Csak kisebb összetűzések voltak szombaton az ukrán hadsereg és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták között Donyeck és Luhanszk környékén. Semmi jele nem volt a konfliktus kiszélesedésének azután, hogy Porosenko ukrán elnök közölte: megsemmisítették az ukrán területre behatolt orosz harci konvoj jelentős részét. Moszkva kategorikusan cáfolta, hogy harci járművei átlépték volna a határt, azt közölték, hogy szokásos határellenőrzést hajtottak végre. A Reuters hírügynökség külön kiemelte, hogy az oroszok semmiféle válaszcsapást nem hajtottak végre.

 
Orosz segélyszállitmány a határon - Fotó: Dmitry Serebryakov, AFP/Europress

Az eredeti hír brit újságíróktól származott, amelyre alapozva Rasmussen NATO-főtitkár igen gyorsan reagált, orosz inváziót emlegetett. Tiltakozott az EU is. Figyelemre méltó volt azonban, hogy Washington rendkívüli óvatosságot tanúsított, és eddig senki sem mutatott fel valamifajta bizonyítékot az állítólag szétlőtt orosz harci járművekről.

A híresztelés Moszkva és Kijev állítólagos közvetlen összecsapásáról nem volt jó hatással az európai tőzsdékre. Ugyanakkor a finn elnök Jaltából, ahol Putyinnal tárgyalt, Kijevbe érkezett, tárgyalásokat és egy lehetséges tűzszünetet szorgalmaz. A harcoknak eddig több mint kétezer halottja és sok ezer sebesültje van. A lázadók kezén lévő keletukrán nagyvárosok szétlőve.

Eközben a határ orosz oldalán vesztegel a 280 teherautóból álló segélykonvoj, amelyet ukrán határőrök vizsgálnak át, s majd a nemzetközi Vöröskereszt felvezetésével léphetik át a határt.

A legjobb esetben is még legalább egy hétig kell várniuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!