A millenniumi, vagyis az Y generáció tagjai, a mai 18–35 évesek sokféle kutató érdeklődését keltik fel. Egyre több olyan hazai és nemzetközi, sőt világszintű felmérés lát napvilágot, ami az ő gondolkodásmódjukat vizsgálja.

„A politikai elit nem érdekelt abban, hogy az ifjúságot megnyerje magának, illetve sokkal inkább érdekelt a nyugdíjasrétegek megszólításában. Egyre többet beszélnek arról, hogy milyen sok fiatal hagyja el Magyarországot és mennyire nem látják itt a jövőjüket. Ahogy erre ez a kormányzat vagy bármelyik párt reagál, én azt érzem, fogalmuk sincs, hogy itt mi van” – olvasható egy részlet a tavalyi Az egyetemisták és főiskolások Magyarországon, 2015 című gyorsjelentésben.

Ennél jóval pozitívabb képet sugall a svájci Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) egyik közösségének, a Global Shapers Communitynek (Világformálók Közössége) egy friss felmérése. A kutatás kilenc nyelven zajlott, a világ 180 országából több ezer résztvevő válaszát dolgozta fel, a válaszadók 18–35 év közöttiek, azaz az említett millenniumi Y generáció tagjai. Köztük 25 magyar is adta a véleményét a gazdasági, politikai, technológiai és üzleti kérdésekben. A válaszokból az derül ki, hogy a világméretű korrupció, az etnikai konfliktusok, a klímaváltozás és a gazdasági, szociális válságok ellenére a fiatalok mégis optimisták. A válaszadók 70 százaléka a világot a lehetőségek tárházának tekinti, és 50 százalék úgy véli, aktívan közreműködik a saját országának döntéshozatalában.

Ugyanakkor beszédes adat, hogy a fiatalok világszerte a politikai korrupciótól szenvednek leginkább (58 százalék) és attól, hogy a kormányok nem számon kérhetőek (29 százalék), ezt követi a bizalomhiány (10 százalék). Egy liberális értékeket valló, globális szemléletű kép rajzolódik ki a kutatás alapján a mai fiatalokról, ugyanis a menekültekkel kapcsolatban 67 százalék empátiát érez, 10 százalék ráadásul úgy véli, ajándékai ők egy nemzetnek, igaz, ugyanennyien fenyegetőnek érzik jelenlétüket. 73 százalék örömmel látja országában a menekülteket, 22 százalék pedig még az otthonába is befogadná őket. A válaszadók 36 százaléka világpolgárnak tartja magát, 22 százalék a nemzetisége alapján, 9 százalék vallása alapján határozza meg saját magát. A megkérdezettek 53 százaléka támogatja az azonos neműek házasságát, 22 százalék ellenzi, 70 százalék pedig elfogadja, ha egy gyerek nem összeházasodott szülőktől születik.

Túlidealizáltnak és nem reprezentatívnak véli a nemzetközi kutatást Szabó Andrea szociológus, politológus, az Aktív fiatalok csoport vezető kutatója. Szerinte messze nem ennyire pozitív sem a globális kép, sem pedig a hazai. Ami biztosan kijelenthető: a politikai korrupció komoly nemzetközi probléma, amely itthon is meghatározza a fiatalok gondolkodásmódját.

Ám a fenti kutatással szemben Szabó Andrea szerint az európai fiatalok, köztük a magyarok is, nagyobb része nem hisz abban, hogy beleszólhatnának a politikai rendszer működésébe, és azt sem érzékelik, hogy tehetnének az országukért. „A magyar fiatalok biztosan nem olyan liberálisak, hogy többségük támogatná vagy elfogadná az azonos neműek házasságát, és a hazai Y generációnak jó, ha néhány százaléka tartja magát világpolgárnak, ezzel szemben a többség magyarnak definiálja magát” – mondja a szakértő. Ugyanakkor Szabó Andrea tavalyi eredményei azt mutatják: a magyar fiatalok érdeklődnek a közügyek iránt, de a politikához olyan elképesztően negatív fogalmakat társítanak, mint a korrupció és a hazugság.

Szintén az Y generáció gondolkodásmódját vizsgálta a Foundation for European Progressive Studies és a Policy Solutions. Közös, idén tavasszal megjelent tanulmányuk szerint Magyarországon optimistábbak a fiatalok, mint a teljes lakosság, a 25 év körüli életszakasz a vízválasztó: az ennél idősebb fiatal magyar felnőttek jelentősen boldogtalanabbak, mint a 15–24 év közöttiek.

55%
A kormányzati vezetőkkel kapcsolatban az európaiak 55 százalékát
a korrupció zavarja legjobban, 31 százalékot pedig a
nehézkes bürokrácia.


66%
Az európaiak 66 százaléka befogadná a menekülteket az
országába, 50 százalék a saját városába is, 43 százalék akár
a szomszédjának is, 16 százalék pedig az otthonába is beengedné
őket, 12 százalék viszont az országában sem látná szívesen.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!