A teához is két igen kell - Bizalmaskodó, kétes értelmű üzenetek a tanártól, szexista megjegyzések a főnöktől vagy az autószerelőtől, poénosnak szánt, ám mégis sértő kommentárok az ismerősöktől – mindennapos helyzetek. És nem feltétlen perverz, erőszakos alakoktól. Olyan szituációk, amelyek a szexuális erőszakhoz vezető szürke zónába, esetleg már a szexuális zaklatás kategóriájába tartoznak. Amelyekről talán nem is gondolja sem az elkövető, sem az áldozat, mennyire nincs rendben.

 
Kérsz teát?! címmel készült színdarab a NANE - Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület - felkérésére, amelyet Bánki Gergely és Sipos Vera írt és rendezett. És el is játszott - Fotó: Üveges Zsolt

– Helló, buszra vársz? Mész át a hídon? Itt állok a sarkon az Audimmal, gyere, elviszlek.
– Nem, köszi.
– Mi van, nem ismersz meg? Fölötted lakom.
– Fölöttem? Én lakom a legfölsőn.
– Alattad. Mondom, alattad lakom.
– Azt mondtad, fölötted.
– Alattad, fölötted, nem mindegy?
– Nem.
– Miért, hogy szeretnéd: alattad legyek vagy fölötted?

 

Elég csak a közelmúltbeli Éden Hotel-botrányra gondolni, vagy éppen a diákjait kétértelmű üzenetekkel bombázó tanárra, hogy látható legyen, mennyire nem világos a társadalom nagy részének, mit jelent a szexuális zaklatás, hol kezdődik a manipuláció, a rábeszélés, ami egyenes út lehet az erőszakhoz. Kérsz teát?! címmel készült színdarab a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) felkérésére, amelyet Bánki Gergely és Sipos Vera írt és rendezett. És el is játszott. Nyomasztó, agresszióval teli előadásra számítok, miközben a bemutató helyszínére tartok. Hiszen hogyan másképp lehetne bemutatni a témát, letépett ruhadarabok, bántalmazás nélkül? Mégis lehet másképp. Mondjuk, humorral – ahogy a Kérsz teát?! is teszi.

Hétköznapi szituációk sora, ahol az elkövető nem valami pszichopata őrült. Még csak nem is gonosz, nem alkalmaz fizikai erőszakot. Csak éppen a helyzetéhez nem illő megjegyzéseket tesz. Például az autószerelő („Alánézünk akkor, jó? Nem magának, kicsike, csak a kocsinak” – kacsintás, vigyor). Vagy a ruhatisztító („Persze, aranyom, megkeféljük, jó alaposan” – kacsintás, vigyor). De nyaggathat, zaklathat, érzelmileg zsarolhat a partner, a volt barát, munkatárs vagy egy közeli ismerős. És jönnek akkor a megjegyzések: hogy minek vett fel csinos, kihívó ruhát, minek ivott annyit, minek flörtölt, ha a szexre utána nemet mond? A manipuláció sokféleségét mutatja be a darab, ahol egyik fél sincsen teljesen tisztában azzal, hol a határ a beleegyezés és az elutasítás között. A negyvenöt perces előadás során bemutatott helyzetek hétköznapiak – bárkivel megeshetnek.

A NANE és a készítők célja, hogy megmutassák, normális pár- vagy más társas kapcsolatban is előfordulhatnak ebbe a bizonyos szürke zónába tartozó esetek. Az előadás a humor ellenére sem könnyű. Elgondolkodtat: a visszautasítás és a beleegyezés sem mindig könnyű.

A kampány és az előadás ebben szeretne segíteni: nőknek és férfiaknak egyaránt. Nem csak az áldozathoz és az elkövetőhöz szólnak, de a harmadik félhez is, aki esetleg végignézi a zaklatást. Az előadás után rendszerint kerekasztal-beszélgetést szerveznek, hiszen céljuk, hogy a látottakkal akár vitát is generáljanak – ami a téma feldolgozásában sokat segíthet.

A kampány indulásakor a NANE háromegyetemmel vette fel a kapcsolatot, az ELTE-vel, a Corvinusszal és a BME-vel, hosszú távú céljuk, hogy minél több egyetemre eljusson a darab, vagy akár gólyatáborokban alternatív programlehetőséget kínáljanak. Mondjuk egy dekoltázs szépségverseny helyett. Eddig az ELTE jelezte, szeretné az egyetemen bemutatni a darabot.

A tea és a szex hasonlatát egy amerikai blogger vezette le még idén tavasszal. Az analógia azt vezeti le, hogy amennyire egyértelmű az elutasítás egy tea esetében, úgy a szexnél nem így van. Mert az ember nem sértődik meg, ha valaki nem akar teázni. Vagy először igent mond, majd meggondolja magát. Nem tolunk le ájult, részeg ember torkán teát, nem nógatjuk, ha nem biztos a dolgában. A hasonlat annyira felkapott le, hogy nemrég a brit rendőrség is erőszakellenes videokampányában is felhasználta. Most a Kérsz teát?! mutatja meg, hogy ahogyan a tea esetében is a nem nemet jelent, az igen pedig igent.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!