Polip módjára hálózza be egy magyarnak tűnő bankkonglomerátum vezetője a magyar gazdaságot, társadalmat és politikát – ezt nyilatkozta Lázár János a Rádió Q-ban. A riporter kérdésére, miszerint Csányi Sándor OTP-vezérre gondol-e, a Fidesz frakcióvezetője nem válaszolt.

 
Vízprédikáló borivók

A külföldi tulajdonú hipermarketeket sújtó adó és a Continental Dohányipari Zrt. vezetője által jegyzett trafiktörvény benyújtója azt is megjegyezte: „a gazdasági csoportoknak az ország érdekeit kellene szolgálni, és nem a politikai csoportoknak kellene a gazdasági csoportok érdekeit szolgálni”. Ugyanilyen szigorú következetességgel beszélt arról Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár a La Republicának, hogy „a Jobbikkal és minden szélsőségessel szemben mi vagyunk itt a legjobb gát”. Bizonyítják mindezt Orbán Viktor miniszterelnök és a fél Fidesz-vezérkar unióellenes kijelentései csak az elmúlt egy hónapból. Ugyanilyen hitelességgel háborodott fel Semjén Zsolt azon, hogy a brit keresztények nem viselhetnek többé keresztet a munkahelyükön. A katolikus egyháznak módosító indítványaival pluszmilliárdokat juttató, továbbá a nemzetközi szervezetek (legutóbb a Velencei Bizottság) által atomjaira szedett egyháztörvényt „kodifikációs remekműnek” minősítő KDNP-elnök szerint a tiltás egyértel­műen keresztényellenes és nyilvánva­lóan a vallásszabadság durva, provokatív megsértése.

Nyilván az is csak látszólag áll ellentétben a napi gyakorlattal, hogy az V. kerületi önkormányzat egyetlen nap alatt engedélyezte a Kossuth téri fák kivágását. Az Országgyűlés Hivatala (OH) főigazgatója által a Népszabadság rendelkezésére bocsátott dokumentumból kiderült: a 76 fa és 480 négyzetméter cserje kivágására kért engedély február 23-i benyújtásának másnapján lebonyolították a területi szemlét, a szakértői „bejárást”, megírták a határozatot, majd az OH lemondott fellebbezési jogáról, és a határozat jogerőre emelkedett. A hatóság az ott lakókat nem tekintette ügyfélnek: február 28-ról 29-re virradóra úgy tarolták le a zöldterületet, hogy előzetesen senki sem tudott róla.

Hasonló nagyvonalúsággal bánik az adófizetők pénzével a köztévé: csaknem 5 milliárd forintot fizethet ki a Mé­­dia­szolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2012-ben szórakoztató műsorokat gyártó külsős cégeknek – írta a Népszabadság. A beszállítók jó része a Fidesz gazdasági és értelmiségi holdudvarából kerül ki. A százmilliós-milliárdos megrendeléseket kapó külsős gyártó­cégeket olyan nevek fémjelzik, mint Simicska Lajos, Fábry Sándor és Kálomista Gábor (felesége, Kálomista Zsuzsanna az MTVA egyik igazgatója), de felbukkan Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas testvérének a volt cége is; ezt Jáksó László vette meg 2010-ben. A beszállítók között van a Hír Tv-t alapító Pocsai Alex és a szintén a Hír Tv-től érkező CBA-háziasszony, Borbás Mária cége is. A Népszabadságnak név nélkül nyilatkozó szakember szerint az előállítási költségek több adás esetében a reális összeg dupláját is meghaladják. Ha még a nézettségi elvárásokat illetve adatokat is figyelembe vesszük, akkor az említett nagyvonalúság enyhe kifejezés. Például a Marslakók három év alatt 3,5 milliárdba kerül tokkal-vonóval, de a napi 5,9 millió forintos költségvetésből készülő szappanoperát már az első héten szinte minden m1-es műsor megverte, és a sorozat lehúzta a környező műsorok, például a Híradó nézettségét is – írta az Index. Az MTVA szóvivője, Cserháti Ágnes szerint „egyelőre nem született döntés arról, hogy bármiben is változtatni kellene”. A 248 ezres nézettséggel debütáló Jáksó-féle sorozat egy hét alatt 80 ezer nézőt veszített, miközben a nagyszabású reklámkampány után legalább 800 ezer nézőre számított az MTVA, amely a szerződésben nem támasztott nézettségi elvárást a sorozat gyártójával szemben.

A végén egy rendhagyó abszurddal kedveskedünk olvasóinknak: a KDNP új esztergomi elnökének közlése szerint a városban nincs együttműködés a Fidesz és a kereszténydemokraták között. A 31 éves Révfalvi Gergely az MTI-nek azt nyilatkozta: „a lehetséges együttműködésről tárgyalunk a helyi Fidesszel, de csak azokkal, akik a törvényes működést támogatják az erőpolitizálás ellenében és együtt akarnak dolgozni a városért a képviselő-testületben”. Esztergomban a KDNP korábban többször is elhatárolódott a Fidesz helyi szervezetétől. Egy éve a korábbi elnök nyílt levélben tiltakozott a Fidesz–KDNP-frakció elnevezés ellen. Két héttel a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a leváltott fideszes városvezető, Meggyes Tamás nem volt hajlandó átadni irodáját a kétharmados többséggel polgármesterré választott független Tétényi Évának, a KDNP helyi szervezete fizetett politikai hirdetést jelentetett meg, amelyben leszögezték: nem tudnak azonosulni a Fidesz képviselőinek magatartásával, és kérik őket, hogy alakítsanak ki partneri kapcsolatot a polgármesterrel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!