A The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának (WSJE) internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a társasági adóval kapcsolatos magyar politika instabilitási tényezőt jelent az országban tevékenykedő cégek számára.

Magyarország tavaly váratlanul és visszamenő hatállyal rendkívüli adókat vetett ki egyes, kiválasztott szektorok nagyvállalataira – olvasható a cikkben. A szerző hozzátette: a kormány a múlt héten újabb ütést mért a nagyvállalatokra, amikor bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkenti a társasági adó mértékét. A WSJE emlékeztetett arra: Magyarország azt fontolgatta, hogy a következő év január 1-jétől 19-ről 16 százalékra csökkenti a társasági adót azon vállalatok esetében is, amelyek forgalma meghaladja az évi 500 millió forintot. Az ennél kisebb forgalmú cégek esetében már tavaly – ez évi hatállyal – levitték 16 százalékra ezt az adókulcsot.

„A Magyarországon üzleti tevékenységet folytató nemzetközi vállalatok már hangot adtak frusztráltságuknak a jelenlegi kormány adópolitikája miatt” – írta a lap. Vahl Tamás, a német-magyar kamara elnöke azt mondta a WSJE-nek, hogy a német cégek a június végén záruló magyar EU-elnökség után meg akarják vitatni a kormánnyal az adóintézkedéseket. „A kormányt nagyon nehéz elérni az EU-elnökség miatt, valamint az alkotmányozási folyamat következtében” – idézte a WSJE Vahl Tamást. –Megértjük a motivációkat, de kiszámíthatóságot szeretnénk. Az intézkedések kemények voltak, és hirtelen jöttek, növelve az instabilitást – mondta a lapnak Christopher Mattheisent, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója.  

Címkék: Raúl, költségvetés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!