Idén először az adóhatóság készíti el a bevallásokat, és várhatóan sokan élnek a lehetőséggel. Az adószakértő szerint a NAV valójában csak a munkáltató által kiadott dokumentumot másolja, bonyolultabb esetekben az adózó rosszul járhat a rendszerhibák miatt.

 
Illusztráció - Mohai Balázs, MTI

Az idei évtől már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is elkészítheti a magánszemélyek helyett a személyi jövedelemadó-bevallást.

A NAV összesen 3,8 millió adózónak készített szja-bevallási tervezetet, közülük 2,5 milliónak van ügyfélkapuja, ők csütörtök óta nézhetik meg és hagyhatják jóvá vagy kifogásolhatják az online felületen a dokumentumot.

A péntek reggeli adatok szerint közülük 44 ezren már be is küldték a bevallásukat, és a küldők több mint fele módosítás nélkül bólintott rá az adóhatóság által készített dokumentumra. Ezenkívül 17 ezren nézegették, szerkesztették a bevallásukat a NAV közlése szerint. Ccsütörtök éjfélig több mint 610 ezren azt kérték az adóhatóságtól, hogy postán küldjék ki a tervezetet, amit mindenképpen érdemes ellenőrizni, mert a bevallásért és az abban szereplő adatokért a végső felelősség mindenképp az adózóé.

Ha valaki nem foglalkozik a kérdéssel, nincs ügyfélkapuja és postai úton sem kérte a tervezet kiküldését, az május 22-én automatikusan bevallássá minősül át, ellenőrzés nélkül. Ez azokra igaz, akiknek nullás az egyenlege, vagyis nincs adóhátralékuk, és nem is jár vissza nekik pénz.
 
Az adószakértők szerint nem mindenkinek érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Angyal József az NLCafé-nak azt mondta, hogy a rendszer nem egyszerűsödik, hanem bonyolódik. A bevallástervezet valójában a munkáltatótól kapott M30-as dokumentum másolata, a NAV nem tesz hozzá semmit. „A NAV csak értelmetlen látszattevékenységet végez, amikor kérésre még egy példányban megküldi bevallástervezetként azt az M30-as igazolást, amit a magánszemély kérés nélkül is megkap a munkáltatójától” – nyilatkozta a portálnak a szakértő. Ráadásul a rendszer hibákat rejt magában, különösen a családi adókedvezményt illetően.

Mivel a rendszer nem ismerheti az ügyfelek összes adatát, így az adózó pénztől eshet el vagy éppen adótartozása keletkezhet.

Címkék: NAV-adóhatóság, adó

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!