Ötmillió (egyes források szerint tízmillió) forint kenőpénzért biztosított volna előnyt uniós pénzekre pályázó szociális szövetkezeteknek Mengyi Roland.

A fideszes képviselő ezt alkotmányos költségnek nevezte – írja a 168 óra, lehallgatási jegyzőkönyvekre és tanúvallomásokra hivatkozva. Állítólag Mengyi „fedőneve az üzletben” Voldemort nagyúr volt. Sajtóhírek szerint egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról három héttel ezelőtt Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak – és ebben az ügyben lehet érintett Mengyi is.

A fideszes képviselő állítja: semmilyen része nem volt semmilyen vesztegetésben, a gyanúsítottként vallomást tevők (a szociális szövetkezetek szervezői) visszaéltek nevével és pozíciójával. Kijelentette: lelkiismerete tiszta, készséggel áll minden vizsgálat elé és kész lemondani mentelmi jogáról is, ha szükséges.

Az MSZP Mengyi Roland lemondását követeli és feljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és visszaélés miatt, ezenkívül az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordulnak. A NAV több mint egy éve adócsalás és uniós pályázati csalás miatt már elindította a nyomozást, ennek ellenére Tállai András NAV-elnök azt mondta, csak a sajtóból értesült az ügyről.

Kihagyott egy panziót vagyonbevallásából Varju László. A DK alelnöke a Horn-kormány idején, 1996-ban jutott ahhoz az ingatlanhoz. Hogy mennyiért vette anno az ingatlant, egyelőre nem tudni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!