Négynapos rendezvény kezdődött vasárnap Budapesten, a Hősök terén: civil szervezetek hívják fel a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét a volt rokkantnyugdíjasokat, betegeket, fogyatékossággal élőket sújtó embertelen kormányzati intézkedésekre.

A demonstráció szervezői elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj eltörlését: a helyébe lépő 28 ezer forintos összegű havi ellátás élelmiszerre, rezsire, gyógyszerre, álláskeresésre biztosan nem elég. A kormány a felülvizsgálatokat követően úgy csökkenti vagy vonja el a szervezők szerint féllábú, részlegesen lebénult, daganatos beteg emberek ellátását, hogy esélyük sincs munkára lelni, miközben rehabilitációra, foglalkoztatásukra lényegesen kevesebbet tervez költeni. Az intézkedések már eddig is számos emberi tragédiához vezettek. A hőségre való tekintettel és a tiszta szándékra utalásul a szervezők fehér ruha viselését kérik a résztvevőktől. Szerdáig minden nap 16 órakor fórumot tartanak, ahová várják a foglakoztatási és szociális ügyekkel foglakozó képviselőket, szakszervezetek, egyházak, orvosok képviselőit.
Hegedűs Lajos ügyvéd, a Mozgás­korlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke a VH kérdésére reagált arra, amit Soltész Miklós szociális államtitkár szombaton mondott: csaknem kétezer ember képzése és ötezer fő öt hónapos, százszázalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt. Hegedűs közölte: ebből is látszik, hogy folytatódik az államosítás, az államiak „feltőkésítése”, ugyanis erre a summára csak állami tulajdonban lévő célszervezetek pályázhatnak, kis- és középvállalkozások nem. Pedig ez utóbbiak 36 ezer fogyatékost alkalmaznak, míg az államiak csak 17 ezer megváltozott munkaképességű embert.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!