Almát almával. - Néhány napja megkezdte az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. Az akcióval a túltermelés és az orosz embargó miatti exportkiesés okozta piaci válságot szeretnék enyhíteni, ezért kilogrammonként nettó 15,70 forintért veszik át az ipari almát a termelőktől.

 
Almafelvásárlás - Fotó: Balázs Attila, MTI

Az őstermelők 12 százalékot meghaladó kompenzációs felárat is kapnak, míg az áfakörbe tartozó vállalkozásoknál bruttó 20 forintra jön ki a kilónkénti ár. A felvásárlásra indított kereskedőházi programban a mátészalkai Első Szatmári Almafeldolgozó Kft., a nagykállói Brix Trade Kft. és a vajai Zöldség Gyümölcs Kft. veszi át a termelőktől a gyümölcsöt, amiből többek között sűrítményt készítenek.

Az étkezésre is alkalmas almát várhatóan e héttől kilónként bruttó 35 forintért veszik át a termelőkről Szabolcs- Szatmár-Bereg megye tizenegy pontján. A termelőknek rendelkezniük kell a termés növény-egészségügyi bizonylatával, az almát az átvételtől számított 5 napon belül kifizetik nekik.

Már augusztus elején is arról szóltak a becslések, hogy 780-800 ezer tonna alma terem az országban, ami már így is 40 százalékkal, hozzávetőlegesen 200-250 ezer tonnával haladta meg az előző évek átlagát.

Azóta viszont a sok eső miatt nagyobbra, 80-90 milliméter átmérőjűre nőttek a gyümölcsök, így a súlynövekedés következtében az idei almatermés 900 ezer tonnánál is jóval több lehet.

Október elején a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Czerván György arról beszélt, hogy az étkezési alma arányát kellene növelni a termésen belül, mivel az alma 70 százaléka most ipari minőségű, és csupán 30 százaléka étkezési. Azt mondta, az almatermelőket az ültetvényeik korszerűsítésére és több étkezési alma termelésére fogja ösztönözni a következő évtől induló uniós Közös Agrárpolitikai Programon belül megvalósuló támogatási rendszer.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma már dolgozik azon a rendeleten, amely lehetővé teszi, hogy a közétkeztetés minden területén még több hazai alma és más gyümölcs fogyjon. A közétkeztetésben ez 960 ezer gyermeket érint, emellett a gyermekotthoni, a szociális és egészségügyi étkeztetésben is cél a hazai gyümölcs- és zöldségfogyasztás arányának növelése.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!