Líbiában támadó helikoptereket vetett be a NATO, Szíriában továbbra is brutálisan leverik a tüntetéseket, Jemenben az elnök és a miniszterelnök is megsérült az ellenzékiek támadása következtében – úgy tűnik, az „arab tavasz” forradalmai még hónapokig tarthatnak.

 
Líbiai menekültek Tunézia partjainál

Líbiában brit Apache és francia Gazelle típusú, rakétákkal felszerelt helikoptereket vetettek be, amelyek a bombázó repülőknél alacsonyabban szállnak, ezért nagyobb pontossággal találják el a célpontjaikat. Bregában két, a Kadhafi-erők kezén lévő katonai létesítményt – egy radarállomást és egy ellenőrzőpontot – is sikerült a szövetségeseknek megsemmisíteniük. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még márciusban hagyta jóvá a beavatkozást a líbiai polgári lakosság érdekében. Az akcióra 90 napot adtak, a határidő június 27-én jár le, de nem tudni, addig sikerül-e győzniük a felkelőknek.

Jemenben polgárháború van: Szadek el-Ahmar sejk, a legnagyobb törzs vezetője állt azoknak az élére, akik tiltakoznak Ali Abdullah Szaleh elnök 32 éves uralma ellen. A sejk csapatai lőni kezdték az elnöki palota közelében lévő mecsetet. A támadásban legalább heten meghaltak, sokan megsérültek, köztük az elnök és a miniszterelnök is. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője bejelentette, megkezdik az európai diplomaták és állampolgárok kimenekítését Jemenből.

Szíriában lekapcsolták az internetet, mert a több tízezres tüntetéseket a közösségi oldalak segítségével szervezték meg. A március közepe óta tartó tiltakozás „mártírjainak” – az ENSZ becslései szerint legalább 1000 ember halt meg – emlékére rendezett felvonuláson újabb ötven ember halt meg a fővárosban. Különösen súlyos a helyzet Hamá­ban, az ellenzéki mozgalom központjában, ahol 1982-ben a jelenlegi elnök, Basir el-Asszad apja vérbe fojtotta a két évtizede hatalmon lévő Baász párt elleni tiltakozást. A legszerényebb becslések szerint 10 ezer ember vesztette akkor életét.

 

 

Mérséklődött a líbiai menekültek száma – derült ki a Nemzetközi Migrációs Szer­vezet statisztikáiból. Olaszországba és Máltára nem érkezett több menekült ezen a héten a polgárháború sújtotta országból és az egyiptomi és tunéziai határt átlépők száma is napi két-, illetve ötezerre mérséklődött. A szervezet adatai szerint Líbiát több mint 900 ezer ember hagyta el. Egyiptomba 315 ezren, Tunéziába 460 ezren érkeztek összesen.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!