Ismét Gyurcsány háza elé vonult a Fidesz, pontosabban annak ifjúsági szervezete, a Fidelitas. A kormánypárti fiatalok igencsak gyorsan reagáltak a Hír Tv péntek esti műsorában elhangzott plágiumvádakra, amelyek szerint Gyurcsány Ferenc 1984-ben ugyanazzal a címmel adott le szakdolgozatot, mint akkori feleségének testvére, Rozs Szabolcs.

 
A Fidesz ifjai Gyurcsány háza előtt, a Demokratikus Koalíció fiataljai Orbán Viktor háza előtt demonstráltak tegnap. – Orbán Viktor miniszterelnökön is be kell hajtani az általa lakott ingatlanra vonatkozó adót – mondta Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták elnöke. Emlékeztetett arra, hogy az a XII. kerületi Cinege utcai ház, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és családja lakik, egy felújítással kétszeres alapterületű lett, de ez a vagyonnyilatkozatban nem szerepel

A Balaton-felvidék szőlészete és borászata című munkát Gyurcsány a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem technika-biológia tanárképző szakán adta le. A szakdolgozatot sem az egyetem, sem Gyurcsány nem találja. A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella szerint Gyurcsány a lopás és csalás gyanújában él, a Fidelitas a közéletből való távozását követelte.

A karaktergyilkossági kísérletekhez hozzászoktatott már a Fidesz az elmúlt tíz évben, voltam én már gyilkos, csalfa férj, de tolvajozták már a fiamat is. Azt kívánják, védjem magam. Én bizonyítsam ártatlanságomat? Na, ezt a szívességet nem teszem meg vádlóimnak. Aki vádol, bizonyítson. Ha meg nem tud, akkor hulljon rá vissza a vád – így nyilatkozott lapunknak a volt miniszterelnök. Gyurcsány elmondta, tudja, hogy az ítéletalkotáshoz sokaknak elég annyi is, hogy két dolgozat címe azonos, hogy a tartalom azonos-e, az már keveseket érdekel. – És mert nincs meg a dolgozat, elég a sejtetés és kész a vádirat sokak fejében – tette hozzá. Gyurcsány a szakdolgozat készítésének majd harminc évvel ezelőtti körülményeire így emlékezett: „Túl akartam lenni huszonévesen a főiskolán, és a tanárképzőn írt szakdolgozatomban nem is törekedtem nagy tudományos felfedezésekre. Olyan dolgozatot akartam írni, ami elegendő ahhoz, hogy továbbléphessek, tudtam már akkor, hogy nem lesz belőlem tanár soha. Akkori feleségem családjának balatonfüredi házában készültem a szakdolgozatra, és ott a nyaralóban sok könyvet, prospektust és mindenféle anyagot találtam a szőlészet-borászat témakörében. Ezért választottam ezt a témát. Két nap alatt megírtam a szakdolgozatot. Hogy ott és akkor kezembe került-e akkori sógorom szakdolgozata, nem tudom. De ha ott volt, akkor nyilván elolvastam. Ha idéztem belőle, szeretném hinni, hogy elég okos voltam ahhoz, hogy megjelöltem a hivatkozásban”. Mindenesetre a vádat politikai támadásnak tartja. – Orbán bajban van, jönnek a brutális megszorítások és az új adók, azt hiszik, rátakarhatnak erre a már megszokott gyurcsányozással – nyilatkozta lapunknak a volt kormányfő, aki szerint, ha meg is lenne a dolgozat, nincs kétsége, hogy lenne pénz és energia a Fideszben arra, hogy mondatról mondatra cincálják szét. – Ez van, mindenestre ez a lopáson kapott volt államfő megítélésén jottányit sem változat. Miként az Orbán-rendszer elleni küzdelmemben sem fog vissza – fogalmazott Gyurcsány.

 

Messzirôl jött ember Gönczrôl

Szeretettel várunk Dae Soon Kim: Göncz Árpád. Politikai életrajz c. könyv bemutatójára – szól az üzenet, ami magyarázatra szorul. A szerző dél-koreai, mégis ő írja meg Göncz Árpád első politikai életrajzát a Glasgow-i Egyetemen. Dae-t Göncz és a dél-koreai elnök közötti párhuzamok inspirálják, tudományos érdeklődése hazánkba vezeti. Így születik Göncz Árpádról olyan mű, amit nem lehet pártpolitikai belemagyarázással vádolni. Különösen aktuális ez ma, amikor az államfő szerepe folyamatos vita tárgya, hiszen Göncz politikai pályája az intézmény megalkotásának a története is. Ma, amikor Áder János készül beköltözni a Sándor-palotába az elnöki intézmény alapjainak értelmezése újra kérdésessé válik, mit jelent a nemzeti egység szimbólumának lenni, melyek a demokrácia értékei, amely felett őrködni kell. Most látszik csak igazán, hogy ezeket a fogalmakat Göncz Árpád töltötte meg tartalommal, és eddig az ő hagyománya tette működőképessé. Nem volt ez egyszerű folyamat – mondja Rainer M. János történész a Scolar Kiadó szervezte könyvbemutatón –, konfliktusok, kudarcok története volt, de Göncz nem vált közben professzionális politikussá, képes volt megmaradni a civilség és a politika határvidékén. Gombár Csaba politológus azt hangsúlyozza: amikor Göncz erkölcsi meggyőződése szembekerült a politikával, mindig az előbbi mellett döntött. A könyv az átmenetről szól, a végrehajtó hatalom és az elnöki intézmény kapcsolatáról, azok finom összehangolásáról. Göncz helyét most profi pártpolitikus veszi át, de az már egy másik köztársaság, más elnökkel.

(L. O.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!