Csak ma kezdődhetnek meg a mentőmunkálatok a berobbant új-zélandi szénbányában – jelentette ki a körzet rendőrparancsnoka. Az ország déli részén, Greymouth városhoz közeli Pike River szénbányában történt metánrobbanás – számolt be róla a The Guardian.

 Az energiaügyi miniszter, Gerry Brownlee elmondta, hogy a szerencsétlenség helyi idő szerint pénteken 16 órakor következett be, a bányászoktól egy fél órával később jött hír, de azóta nem jelentkeztek.

Két sérült férfinak sikerült néhány órával később a felszínre támolyognia, de 29 bányász a mélyben rekedt. „Az alagútból vett gázminták rosszat sejtetnek, nagy esélye van egy második robbanásnak, a mentőcsapat még nem kezdheti meg a munkáját” – mondta egy illetékes. A bánya vezérigazgatója, Peter Whitfall megerősítette, hogy nem érkezett üzenet a robbanás óta, hiába hívták a biztonsági telefont, nem vették fel. Feltételezi, hogy messze kerültek a készüléktől, vagy pedig nem akarnak reszkírozni, hogy elhagyják a menedékhelyüket, hogy felvehessék. Ennek ellenére a hatóságok pozitívan állnak a kérdéshez, remélik, hogy mind a 29 férfit épségben fel tudják majd hozni. A bánya körülbelül 200 méter mély, a munkások körülbelül 120 méterre lehetnek a földfelszín alatt, ezért a chileihez hasonló hosszadalmas mentőmunkálatokra nem kell számítani – erősítette meg a vezérigazgató. Annyi biztos csak, hogy minden bányász felszereléséhez egy palack is tartozott, amelyik 30 percre biztosítja az oxigént, ami elég ahhoz, hogy biztonságos helyre jussanak. A szakértők számításai szerint elég levegőnek kell lennie ahhoz, hogy a bányászok több napig életben maradhassanak.

Pike Rivert 2008-ban nyitották meg, Új-Zéland legnagyobb és legmodernebb bányája. Évente másfél millió szenet hoznak fel, ami az ország szénexportjának jelentős részét teszi ki. A szellőzőnyílását tavaly leomló sziklák zárták el, akkor hónapokig fel kellett függeszteni a munkát. Ugyanebben a régióban történt az ország történetének legnagyobb bányaszerencsétlensége 1896-ban, ami 65 halálos áldozatot követelt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!