Hogy mi a közös a rákkal mosolyogva küzdő édesanyában, a férje betegágya mellett virrasztó feleségben, a 18 gyermekéven át vert, majd szüleitől megszökött, és a doktori címig eljutó asszonyban, a félvakon karriert befutó táncművészben, a szégyenteljes kudarc után újra a korlátra merészkedő szertornász kislányban?

 
Forrás: terezanyu.hu


Bátor nő mindegyikük, akik a világ elé tárták történetüket, ezzel is bizonyítva hihetetlen lelki erejüket – mások mellett ők az idei Terézanyu pályázat nyertesei. Mert milyen hatalmas bátorság kell például ahhoz, hogy egy fiatal nő papírra vesse azt, számára a szex kínszenvedés, fájdalmat és rettenetet ígér a szeretett férfi közeledése. Hogy nem érzi magát nőnek, hogy ehhez a nemhez tartozni számára csak szégyent jelent, mert nem tudja megélni a szexualitását.

„Mi nők csendben élvezünk és csendben szenvedünk” – vigasztalta egy idézettel Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna kidolgozója a színpadra is kiálló hősnőt, akinek a zsűri (Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata színésznő, Nagy Tímea vívó, Pásztor Anna énekesnő és Rácz Zsuzsa író) a Csendtörő különdíjat ítélte.

Kriston Andreától, ahogy az összes jelenlévőtől nem pusztán csodálatot és együttérzést kapott a vaginizmussal küzdő fiatal nő, hanem megerősítést abban, a gyógyulás útjára lépett azzal, hogy megfogalmazta a gyötrelmeit.

Nem csak ő kapott segítséget a gyógyuláshoz (eszméléshez, erőre kapáshoz, lélekmentő önzéshez) a Terézanyu-díj által, hanem bárki és mindenki, aki írja és olvassa a Rácz Zsuzsa által 8 éve életre hívott pályázat szövegeit. Pásztor Anna az egykor a fonóban egymásnak a lelküket kiöntő asszonyokhoz hasonlította ezt a közösséget, amely zajosan ünnepli egymás életét és őszinteségét, és erőt merít a sajátjához. Mert a legnagyobb bátorság – ahogy a csütörtök esti díjátadón is bebizonyosodott –: magunknak megvallani az igazat.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!