Az első címmel antológia jelent meg a szüzesség elvesztéséről. A kifejezetten tizenéveseknek szóló kötetben kortárs írók novellái olvashatók: van benne romantika, ügyetlenkedés és nemi erőszak is. De vajon segíthet-e az irodalom a felvilágosításban?


„Egy idegen srác vette el a barátnőm szüzességét. Jogosan kívánom a lehető legrosszabb életet neki?”

„Az szerintetek normális, hogy a 14 éves osztálytársam elvesztette a szüzességét egy 13 éves évfolyamtársammal?”

„Tegnap feküdtünk le először a barátommal, és nem védekeztünk, mivel neki nem lehet gyereke, és megígérte, hogy nem ejt teherbe. Azóta kicsit fáj a hasam és nem tudom, hogy emiatt-e, de rosszul voltam a kocsiban. Azt is olvastam, hogy késhet a menzeszem utána. Ezenkívül milyen gondjaim lehetnek még ezután?”

„Szűz vagyok, és azt hazudtam, hogy már nem. Mit tegyek?”
Sok ezer, a fentiekhez hasonló kérdés sorakozik a Gyakorikerdesek.hu honlapon, ennél is több megmosolyogtató, tudálékos vagy épp komolytalan válasszal a kommentmezőben.

Az első szexuális élmény a fiatalok többségét még akkor is felkészületlenül éri, ha az internet megjelenése felgyorsította az információáramlást, és pár kattintás után bárki hozzáférhet a pornófilmek legszélesebb skálájához.

A nyolcvanas években születetteknek alapvető élményük a BRAVO magazin legendás Szerelem, szex, gyengédség rovata, amelyben hol naivan egyszerű, hol hajmeresztő kérdésekkel bombázták a szakértőket az olvasók. A rovat ma is létezik, és egyáltalán nem változnak a témái. „A mai tizenéveseket ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint a 10-20 évvel ezelőttieket – mondja Kiss Krisztina, a lap főszerkesztője. – Kirívó esetek mindig voltak és lesznek is, de úgy tűnik, az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtünk a szexuális felvilágosítás terén. Azt gondolom, ez jórészt az interneten fellelhető, szinte korlátlan információáramlásnak köszönhető, illetve annak, manapság már nem kell hónapokat várniuk az olvasóknak arra, hogy válaszokat kapjanak a kínzó kérdéseikre, hiszen vannak olyan fórumok, ahol orvosok, pszichológusok tartanak online rendelést, és viszonylag hamar segítenek a tanácstalan tiniknek.”


A fiúknak is fontos az első

Ilyen honlapot, az Intimharmonia.hu-t üzemelteti Plecskó Izabella szexológus-tanácsadó. A szakember szerint a magyar fiatalok átlagosan tizenöt-tizenhat évesen veszítik el szüzességüket.

Azok, akik ennél korábban kezdenek el szexuális életet élni, nem ritka, hogy néhány év múltán kiégnek, besokallnak a szextől. „Ez különösen a lányoknál működik ördögi körként: ha valaki bevallja, hogy már nem szűz, nem mondhat nemet a következő fiújának, hiszen akkor megkapná, hogy valaki mással már lefeküdt, vele pedig nem akar. A legtöbben nem tudnak mit kezdeni ezzel az elvárással.” És persze ott vannak a másfajta, fals elvárások is. „Roppant gyakori a fiatalok körében a testképzavar. A kamaszok ismereteik jelentős részét a pornófilmekből merítik, látják a tökéletes testeket, az együttlét módját, ami teljesen átformálja az elvárásaikat önmagukkal és a partnerükkel szemben.”

Izabella azt mondja: hiedelem, hogy a fiúkat nem érinti mélyen az első szexuális együttlét. „Számukra ugyanolyan meghatározó az első élmény, ami, ha nem úgy sikerül, ahogy a nagykönyvben meg van írva, azaz amilyennek az ő vélt vagy valós tájékozottságuk alapján lennie kellene, súlyos gondokat okozhat. Igaz, a fiúk sokkal szemérmesebben kezelik a kudarcot, hiszen mind a környezet, mind a pornó hamis információi azt sugallják: helyt kell állnod, teljesítened kell. Akad, aki évekig nem tud feloldódni az ágyban a rosszul sikerült első próbálkozás után.”

Az iskolai felvilágosítás legtöbbünknek inkább kínos, mintsem hasznos élmény – ez az utóbbi évtizedekben is vajmi keveset változott. Izabella szerint a gyerekek nyitottak, sőt igénylik, hogy egy felnőttel beszélgethessenek a szexről, nem prédikációra van szükségük, és eleve kellemetlen, ha a tanárral vagy a szülővel kell farkasszemet nézni egy ilyen szituációban. „Nem szabad dogmatikusnak lennünk – magyarázza Izabella, aki iskolákba, gyermekotthonokba jár felvilágosító beszélgetéseket, foglalkozásokat tartani. – A szülők többségének nincs annyi ideje a gyermekével foglalkozni, hogy kialakulhasson az a fajta bizalmi viszony, amire a valódi felvilágosításhoz szükség van.”


Pornó helyett szépirodalom

Izabella szerint a gyerekek többségének fejében a szex fogalmához a pornó, a tiltás és az obszcén viccek kapcsolódnak, és nem könnyű e „szentháromságból” kimozdítani őket. „Az irodalmi szövegek segíthetnek elvenni a dolog tabu jellegét – mondja a szakember. – Ha a gyerekek rájönnek, hogy a szex szép dolog, amiről szabad beszélni, az alapjaiban változtathatná meg a hozzáállásukat, fokozná a nyitottságukat. Eleinte persze biztosan menne a röhögcsélés, ha ilyen novellákat olvasnak, de szép lassan eljutnánk a valós párbeszédig.”

A szexológus szerint egy ilyen kötet jó kiindulópontja lehet a felvilágosító beszélgetéseknek – amelyeknek az információátadás mellett optimális esetben más szerepük is lenne. „Fontos lenne a kapcsolatok fokozatos jellegét megtartani. Hogy a fiatalok átélhessék a lépcsőfokokat, a csóktól az együttjáráson át a pettingig, majd a szexig ahelyett, hogy egyből a mély vízbe ugranának, és lelkileg sérülnének az érzelmileg-bizalmilag nem megalapozott kapcsolataikban.
A kevésbé dogmatikus, beszélgetősebb felvilágosítás ebből a szempontból is hasznos lenne, mert az anatómiai rész tisztázása mellett a finom értékközvetítés és iránymutatás is szükséges a kamaszoknak. Így a szüzesség elvesztése közelebb kerülhetne ahhoz az életkor szerint nem meghatározható érettséghez, amikor az első szeretkezés nem társul félelemmel és szégyenérzettel, és kortárs nyomás vagy hirtelen felindulás helyett egy megfontoltabb döntés eredménye.”

A kötet előszavát Nyáry Krisztián írta, aki – szokásához híven – tankönyvektől idegen módon egy sor érdekességet gyűjtött össze híres íróink, költőink első szexuális élményeiről.

Az író szerint az antológia oda-vissza működhet: „Amikor én iskolába jártam, be kellett magolnunk, Petőfi hány kilométert gyalogolt Selmecbányáról Prencsfaluig. Ez egyetlen embert érdekelt: a tájékozódási futó osztálytársamat.
A többiek sokkal jobban örültek volna, ha Petőfi első szerelmi próbálkozásairól hallhatnak. És ha az irodalom olyan témát dolgoz fel, ami az adott korosztályt érdekli, akkor a fiatalok az irodalmat is jobban keresik majd.”

Az antológia 12 éven felülieknek szól, Nyáry szerint nagy előnye, hogy akként kezeli az olvasókat, amik: kiskamaszokként és kamaszokként. Az író saját kamaszlányának is szívesen venne ilyen kötetet, hiszen azt érzékeltetné vele: ezekről a dolgokról szabad beszélni. „Az életünk legfontosabb területeit lefedő dolgokra nincsen nyelvünk. A szexről orvosi nyelven vagy gügyögve, finomkodva szoktunk kommunikálni. Pedig egy társadalom akkor működik jól, ha a művészet nyelvén képes választ adni a saját kérdéseire.”
 


Az első (antológia)
Szerzők: Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián, Tasnádi István
Menő Könyvek, 2017. 220 oldal


 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!