Ismét államcsőd fenyegeti Görögországot, lapzártánkig nem sikerült megteremtenie a fedezetet arra, hogy 1,6 milliárd eurót visszafizessen a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Az eurózóna pénzügyminiszterei sokadszorra ülnek össze, hogy megoldást találjanak a problémára.

 
Alexis Ciprasz görög miniszterelnök: Ne becsülje alá mire képes egy nemzet, ha megalázva érzi magát - Forrás: Profimedia

Noha Angela Merkel német kancellár péntek hajnali sajtótájékoztatóján bizakodó volt a „döntő jelentőségű” megbeszéléssel kapcsolatban, intő jel, hogy az Eurócsoport csütörtöki értekezletén nem jártak sikerrel a szakminiszterek.

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtökön kétszer is csatába indult, de hiába. Délelőtt az IMF és az Európai Központi Bank vezetőjével nem tudott zöld ágra vergődni. Este az uniós állam- és kormányfők díszvacsoráján hiába hozta többször is szóba a mentőcsomagot, kollégái mindig letorkollták, arra hivatkozva, hogy most a menekültkérdés van napirenden. Mindez azért meglepő, mert a hét elején még úgy tűnt, Athén hajlandó beletörődni a nemzetközi hitelezői által javasolt megszorításokba, ám pár nappal később visszakoztak. A kudarc hátterében az áll, hogy Ciprasz és pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz hiába ígér bármit is Brüsszelben, azt még az athéni parlamenttel is el kell fogadtatni. Ha pedig úgy térnek haza, hogy mindenben igazat adnak a nemzetközi hitelezőknek, elveszíthetik politikai hitelességüket, hiszen éppen harcias baloldaliságuk miatt kerültek hatalomra.

Az IMF például azt szeretné, ha a görög kormány nem adna jövedelemkiegészítést a legszegényebb nyugdíjasoknak, az áfaemelés pedig a gazdaság minden területére kiterjedne. Ezzel szemben Ciprasz ragaszkodik a rászorulók támogatásához, és ahhoz is, hogy ne emelkedjen a gyógyszerek, az áram és a turizmus forgalmi adója. A kellemetlen feltételekbe a kormány még bele is menne, ha Athénban azt mondhatnák: a megszorításokért cserébe sikerült adósságelengedést kicsikarniuk. A nemzetközi szervezetek azonban erre nem hajlandóak

Így az öt hónapos alkudozás után Ciprasz pontosan ott tart, mint mikor megválasztották. Vagy elfogadja a hitelért cserébe a megszorításokat és politikai hitelét vesztve megmenti az országot az államcsődtől, vagy büszke marad, és betartja a választóinak adott ígéretét. De akkor jön a drachma.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!