Csonkolná a közigazgatást a Miniszterelnökség.
- Máris készülhet a lobbiháborúra Lázár János.
- A rendszerváltás óta senkinek nem volt bátorsága megforgatni az adminisztrációt.

 
Lázár János - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Mintegy 50 ezer ember munkahelyét forgatja fel a kormány: a közigazgatás átszervezése során ugyanis 73 intézmény szűnik meg jogutód nélkül, illetve veszti el önállóságát és nyelik le minisztériumok, valamint állami vállaltok.

Hogy hány ember kerül emiatt utcára, arról a folyamatot vezénylő Lázár János nem beszél, de belső pletykák szerint az összevonások és a bezárások miatt 5-8 ezer embertől is elbúcsúzhat a kormányzat. Ráadásul sajtóinformációk szerint ennek súlyos következményei lehetnek, ugyanis a létszámcsökkentés komoly üzemzavarokat okozhat az állami szolgáltatások terén: például az Országos Egészségügyi Pénztár vagy a Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság már így is a mű ködőképesség határán táncol.

Ennek ellenére maga a szándék rendben van: a tárcák háttérintézmény-rendszere elképesztően terebélyes, és valószínűleg nem túlzás az az állítás, hogy ebben a szisztémában minden ötödik munkahely felesleges. Csak épp a rendszerváltás óta nem volt bátorsága egyetlen kormánynak sem, hogy meglépje.

Az ok: minden háttér- és részintézmény bezárása ellen foggalkörömmel küzd az érintett tárca (ugyanis a háttérintézetekben lehet állást adni a csókosoknak, illetve súlyos milliárdokból finanszírozott projekteket ide lehet becsatornázni). Úgyhogy Lázár is készülhet a „miniszteriális bokszra”, még Orbán Viktor is azt mondta: neki is lesz véleménye az intézménytizedelésről.

Ez pedig azt sugallja: egyelőre a Miniszterelnökség vezetőjének saját listájáról van szó. Ezt látszik igazolni, hogy Lázár frissen alapított szervezeteket is beemelt a lajstromba, például a Szijjártó Péter alá tartozó Külügyi és Külgazdasági Intézetet is. És ez csak egy példa, így erősen kérdéses, mi valósul meg a Miniszterelnökség vezetőjének elképzeléseiből. Ugyanis a miniszterelnöknek többek közt az is mérlegelnie kell: a költségvetési spórolás a fontosabb vagy hogy elkerülje politikai hátországának gyengülését. Ráadásul minden szervezeti átalakítás lelassítja/ megbénítja a közigazgatási rendszert (lásd lelassult az ügyintézés, mióta a kormányhivatalok vették át az önkormányzati okmányirodák feladatait), azaz még lakossági elégedetlenséggel is számolni kell.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!