Jó esetben vak, rossz esetben nem mond igazat a rendőrség és a honvédség.
- A határon az erőszak az úr, brutális módszerekkel tartják távol a menekülteket.
- A kérdés, hogy a hivatásosok szabadultak el, vagy a „szabadcsapatok”.

 
Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője: Úgy érzi, az „alternatív rendfenntartókat szép lassan befogadják a hivatásosok” - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

A Betyársereg a rendszernek dolgozik, és a „migránsválság kezelésébe” is aktívan besegít – ezt állította Tyirityán Zsolt a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) és a B. M. Szebb Jövőért Alapítvány zagyvarékasi önvédelmi táborában. És a felvétel tanúsága szerint a menekültügyi kooperáció nem egyszeri eset, nem a kezdete egy együttműködésnek, hanem a „jutalma”.

Tyirityán ugyanis arról beszélt, hogyha valamelyik „alternatív polgárőrség” – noha ezek létét törvény tiltja – korrekt rendfenntartóként viselkedik, akkor a hatalom elkezd partnerként tekinteni rá. Hogy ez esetben a rendszer kit/mit takar, arról persze csak találgatni lehet. A Belügyminisztérium és a honvédelmi tárca mindenesetre kikérte magának a feltételezést, hogy „végrehajtónak használná” a Betyársereget.

Ám ha központi kooperáció nincs is, helyi még akadhat.

Nem életszerűtlen a feltételezés, hogy bizonyos ügyekkel, személyekkel nem boldoguló körzeti megbízottak, kisvárosi kapitányságok adott esetben elfordulnak, aztán papíroznak. Ezt erősíti, hogy a túlkapásokról panaszkodó menekültek egyöntetűen arról számolnak be, hogy terepmintás, egyenruhás személyek bántalmazták őket. Akiket ők automatikusan katonaként, rendőrként azonosítottak.

Ám ha ők igazat mondanak, és a hivatásos szervezetek sem hazudnak, arról. hogy nem rendőrök és katonák „nyomják” a menekülteket, akkor egy valószínűleg alternatív polgárőrségről van szó. Az viszont tényleg életszerűtlen felvetés, hogy egy ilyen „egység” határ menti mozgásáról ne tudnának a hivatalos csapatok. Márpedig ha tudnak, akkor a jogszabályok értelmében fel kellene számolniuk a „szabadcsapatokat”.

Csakhogy van egy csavar a történetben – a Betyársereget nem, de tagjait legalizálni lehet. Ugyanis sajtóinformációk szerint ők Ásotthalom mezőőrségének tagjai. Emlékeztetőül: a település polgármestere Toroczkai László, a Jobbik radikális alelnöke.

A Betyársereg szerint ilyesmiről szó sincs, és az ügyről író atv.hu-t embertelenül trágár stílusban küldi el a szervezet honlapja, némi vizuális üzenet kíséretében.

Az üzenet egyértelmű: az egyik betyár pólóján a Zyklon B felirat virít – ez volt az a gáz, amivel a koncentrációs táborokban százezerszámra gyilkolták a zsidó, szláv, cigány gyerekeket, asszonyokat és férfiakat.

„A menedékkérők százával számolnak be az őket ért bántalmazásokról, erőszakról, melynek során sokkolóval, tonfával, paprikasprayvel és szájkosár nélküli kutyákkal akadályozták meg őket abban, hogy átjöjjenek magyar területre” – Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője az ATV-ben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!