A többségnek még mindig elege van az Orbán-kormány működéséből, ám már csak 63 százalékuk gondolja úgy, hogy az országban rosszul mennek a dolgok – ezt mutatja a Publicus Intézet közvélemény-kutatása.

Bizonytalanoknak játszanak - a Publicus és a VH 2015. október 9-15. közötti kutatása

- – Kép 1/4

Egy hónapja ez az arány még 68 százalék volt, és a „nem szeretés” valószínűleg a kormány menekültpolitikája miatt lanyhult. Megdöbbentő módon azonban a Fidesz-táborban csupán 1 százalékkal kedvelik jobban a kormányt, mint egy hónapja, sőt a jobbikosok sem borulnak le a kabinet menekültügyi mutatványa előtt – a szélsőjobboldaliak közül két százalékkal többen gondolják úgy, hogy baj van az országban, mint szeptemberben. A szocialista elutasítók aránya négy százalékot combosodott.

Akik vevők most Orbán Viktorra, azok a bizonytalanok: míg e 3,2 milliós tábor 76 százalékának volt elege a kormányból egy hónapja, addig októberre 67 százalékra szelídült az arány.

A kormány visszaszeretése egyelőre még nem látszik a népszerűségi adatokból, a Fidesz kedveltsége mindössze 1 százalékkal dagadt (most 24) – éppen annyival, mint a Demokratikus Koalíció, igaz, Gyurcsány Ferenc pártjának végső száma már szerényebb: 4 százalék. Az MSZP, a Jobbik és az LMP nem moccant – az Együtt viszont éppen nem látszik a politikai táblán, mert nem érte el az 1 százalékot.


A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2015. október 9–15. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/– 3,1 százalékpont.

 


Ön mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok? - 2015. szeptemberi és októberi adatok
Ha mégis elmenne, melyik pártra vagy szervezetre szavazna a következők közül?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!