Nem született eredmény a BKV kollektív szerződéseiről szóló pénteki tárgyaláson a vállalat, a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és az érdekvédelmi szervezetek között – mondta el lapunknak Nemes Gábor, a BKV Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke.

 
Vitézy Dávid szorongatott helyzetben

– Nem tudott olyan javaslattal előállni sem a munkáltató, sem a városháza, amely a megállapodást segítené, nincs érdemi előlépés. Sajnos úgy tűnik, hogy a főváros képviselői még mindig nem értik: nagyon nagy igazságtalanság lenne a BKV 12 ezer munkavállalójával szemben, ha a juttatásaikat egy tollvonással eltörölnék. Nem ők tehetnek ugyanis arról, hogy a vállalat finanszírozása évtizedek óta megoldatlan, és arról sem, hogy a kormány és főváros között – bár az utóbbi letette az asztalra az előbbi által kért tanulmányokat, elképzeléseket – a mai napig sem született megegyezés a működési költségek és az adósságtörlesztés forrásairól. Mi csak a folyamatos ígérgetést látjuk, a jövőnket nem. A BKV dolgozóinak juttatásai a bérmegállapodások részei voltak mindeddig, s az eltörlésüket csak bércsökkentésnek te­­kinthetjük. Számításaink szerint a délutáni és az éjszakai pótléknak a Munka törvénykönyve szintjére csökkentése vagy a vontatási pótlék és néhány más juttatás megszüntetése 20-30 százalékos keresetcsökkenést okozna. Tovább növelné a dolgozók körében a feszültséget, hogy az eddigi „családi kedvezményt”, a BKV-s közvetlen hozzátartozók ingyenes utazását megszüntetnék. Ezzel az elvonásokkal még nem oldják meg a cég pénzügyi gondjait, viszont elérhetik, hogy vége szakad a dolgozók lojalitásának a vállalat iránt. Azt talán mondanom sem kell: egy sztrájk épp úgy országos hatású gondokat okozhat, mint az, ha csődbe juttatják a BKV-t. A jövő héten ismét tárgyalóasztalhoz ülünk, mi szorgalmaztuk az alkufolyamat gyorsítását.

Gulyás Attila, a Városi Tömeg­köz­­le­­kedési Dolgozók Szakszervezeti Szö­­vet­ségének elnöke az MTI-vel azt is közölte: hétfőtől minden nap tárgyalnak majd. Szombaton lejár a még hatályos kollektív szerződés. Ha addig sem állapodnak meg, az érdekképviselet kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, ez előfeltétele a sztrájk bejelentésének. He­­teken belül – még márciusban – sztrájkot hirdethetnek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!