Belehalt égési sérüléseibe az a török körzeti kormányzó péntek hajnalban, akinek az irodájában csütörtök este bomba robbant.

A kurd többségű délkeleti Mardik tartomány Derik körzetének vezetőjét, Muhammed Fatih Safiturkot júliusban azután nevezték ki, hogy a Kurd Munkapárttal (PKK) szövetséges Népek Demokratikus Pártját (HDP) kiforgatták a hatalomból. Így azt sejtik, hogy a merénylet a kurdok bosszúja volt, főleg, hogy a kivitelezés stílusa is rájuk vall.

A robbantásban a kormányzóval együtt hárman sebesültek meg. Bár helikopterrel kórházba szállítottak Safiturkot, már nem tudtak segíteni rajta.

A PKK és a török kormány között 1984 óta húzódó konfliktusban legalább 40 ezren vesztették eddig életüket. Az utóbbi években, úgy tűnt, békét köthetnek a felek, de a szíriai háború miatt ismét elmérgesedett a viszony, mivel Ankara attól tart, a kurdok megragadják majd az alkalmat arra, hogy létrehozzák a saját államukat.

A júliusi puccs óta végképp eldurvult a helyzet, a múlt héten Diyabakir kurd többségű város liberális szemléletű HDP-s polgármesterét, Selahattin Demirtast is letartóztatták koholt vádakkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!