Ingyen letölthető a Fehér könyv, Budapest legújabb bestsellere, felelős kiadó: Tarlós István főpolgármester. Az iromány csak az 50 legfontosabb problémát sorolja fel, a felsorolt bűnök többsége az előző városvezetés vétkes túlköltekezéséről, nem megfelelően elbírált pályázatairól, és egyéb svihákságairól szól.

 
10 millió forint darabja a használt troliknak fotó: Máthé Zoltán, MTI

Az időzítés oka ismeretlen, s miközben a 4-es metró második ütemének leállítását indokolta a nagy deficit, és egyéb megszorításokra is van példa, a tiltások és korlátozások mellett megle­pően bőkezűen bánik a város vezetősége úgy a pénzzel, mint a nép hangulatát borzoló intézkedésekkel.

Mi történt eddig? Nem lehet dohányozni. Sem aluljárókban, sem megállókban. A BKV-nak csak a megállókban elhelyezett tiltó matricák 34 millió forintba kerültek, igaz, szinte azonnal le is váltak a tábláról. De garanciálisan visszaragasztották őket.

Büntetéseket eddig nem nagyon hajtottak be, viszont sokkal több a megállók környékén az eldobált csikk. Az átnevezési őrületben a táblacserék az önkormányzatoknál még csak-csak „elmentek” – a II. kerület például póttáblákkal együtt költött 70 ezret –, a BKV-nak viszont 21,5 millió forintba kerültek a közterület-átnevezések. Az új utcanévvel megajándékozott lakosoknak nem kell fizetniük a lakcímváltozásért, de a cégeknek igen. S hogy mennyire volt indokolt átnevezni: Óbudán például 7077 levelet küldtek ki, de csak 1400-an válaszoltak, közülük 1182-en elutasították az átnevezési javaslatokat, négy utca azonban ennek ellenére is új nevet kap. Az új budapesti zászlók gyártása sincs ingyen.

Összevont és megszüntetett iskolák – országos probléma, aminek egyik okaként a csökkenő gyerekszámot mondják. A másik indok sem meglepő, Varga Sándorné, az V. kerület alpolgármestere például úgy fogalmazott: „egy nem hatékonyan működő intézményre kell évente több mint 100 millió forintot fordítanunk”. Ezt egyébként a kizárólag fogyatékos gyermekek oktatásával foglalkozó Kormos István Általános Iskola bezárásával kapcsolatban nyilatkozta, aminek egyik legnagyobb „hibája” az volt, hogy a kerületből kevesen jártak oda. Az iskolák összevonása és bezárása azon kívül, hogy pénzt spórol az önkormányzatoknak, az ingatlanok felszabadulásával is hasznot hajt. A hajléktalanokat az aluljárókból már kitiltották, most a felszín „megtisztítását” is tervezik, ami nagyjából 900 ember áttranszportálását jelentené. Kérdés, hogy hova, mert a menhelyek már így is túlterheltek: 7800 hajléktalanra 5700 hely jut. Az Összefogás a Budapesti Lakástalanokért és Hajléktalan Emberek­ért Közalapítványt a kormány felszámolta, ekként azonban a főváros 283 millió forintnyi állami támogatástól esett el. Mindössze 81 millió jut a hajléktalanokat ellátó szervezeteknek, akik viszont így csak a téli krízisellátást tudják majd finanszírozni. A civilekkel viszont szerződést bontottak, ezért jelenleg csupán két szervezet foglalkozik a hajléktalanokkal.

Spórolni tehát úgy tűnik, a gyerekeken és hajléktalanokon lehet, az utcák átnevezésén és dohányzást tiltó matricák újraragasztgatásán nem. Meg a 26 éves Vitézy Dávid havi 1,6 milliós pályakezdő fizetésén sem, amelyet a Budapesti Köz­lekedési Központ vezetőjeként kap. Mellesleg a héten 12 használt troli érkezett a fővárosba, hogy lecserélje a használt trolikat. Szebbek, kényelmesebbek, nem pirosak, nem szovjetek. Darabjuk 10 millióba került, használni viszont egyelőre nem lehet őket, mivel egy jogszabály módosításakor kifelejtették a trolit a közlekedési eszközök felsorolásából.

 

A Budapesti Módszertani Szociális Központ a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, állandóan változó és gyarapodó intézményeivel nem csak az ország, hanem a közép-európai régió egyik legnagyobb szociális szolgáltatója, amelynek fenntartója a Fővárosi Önkormányzat. Úgy tudjuk, a 16-18 intézményt tömörítő szervezetnél a dolgozók fizetését drasztikusan csökkentették, s megvonták tőlük az étkezési jegyeket. A fővárosi tervek szerint öt intézetet hoznának létre összevonásokkal és bezárásokkal, a Kálvária például a VIII. kerületi Alföldi utcába költözik. Így valószínűleg igen sok alkalmazott és beteg hajléktalan is az utcára kerülhet. Mindezt az érintettek csak név nélkül merték elmondani, félnek a kirúgástól. Kerestük a Fővárosi Önkormányzatot, kérésükre e-mailt küldtünk, de arra lapzártánkig nem érkezett válasz.

(K. V.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!