„Magyarország? Autoriter állam Európa szívében” – címmel közölt szerkesztőségi vezércikket a Le Monde francia napilap szombat délután megjelent számában.

A tekintélyes lap első oldalán megjelentett írásában meglepőnek minősítette, hogy a júniusban leköszönt francia külügyminiszter, Laurent Wauqiez a HVG hetilapnak adott interjújában azt nyilatkozta, Magyarország a soros EU-elnökséggel „bebizonyította, hogy megérdemli helyét Európa szívében”. Ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországra látogató kínai kollégájának, Ven Csia-paónak azzal reklámozta az országot, hogy itt van „a legstabilabb politikai rendszer Európában”. „De milyen árat fizet ezért a demokrácia?” – teszi fel a kérdést a Le Monde.

Győzelme óta a Fidesz a kommunista rendszer egykori ellenzéke, a szovjet csapatok távozásának bátor követelője, Brüsszel orra előtt erőltetett menetben kiépített egy, az európai értékektől teljesen idegen modellt: irányított gazdasággal és korlátozott szabadságjogokkal. „Pekingtől vették át a modellt?” – kérdezi a cikk. A budapesti kezdeményezések listája egy év alatt olyan hosszú lett, hogy – mint fogalmaz a szerkesztőségi írás – „rendkívüli módon nyugtalanítania kellene az európaiakat”. A lap szerint az Orbán-kormány csak az elmúlt héten több „állampolgári jogokat sértő törvényt” fogadtatott el a parlamenttel. Példaként említette „a szociális juttatásokért rendőri felügyelet alatt végzett kényszermunkát”, „az őrizetbe vétel meghosszabbítását” és „az újabb szűkítések rákényszerítését a politikai ellenfelekre”.

Mindehhez a lap szerint egy sor, már meghozott és „ugyanennyire vitatható intézkedés” társul: „az irredenta tendenciák bátorítása a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek körében”, az alkotmánybíróság jogköreinek „drasztikus” szűkítése, a médiatörvény, valamint az alkotmány preambuluma, amely „megnyitja az utat a Horthy-féle revizionizmus felé” – hangsúlyozta a Le Monde.

„Orbánt nem érdekli sem az éles, sem a mérsékelt kritika” – állította az írás. Felidézte, hogy a Fidesz kongresszusán a miniszterelnök büszkén szólt arról, hogy „kiosztott néhány kokit” az Európai Parlamentben, s „Magyarország visszautasít minden kritikát”.

A vezércikk szerint Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az egyetlen külföldi vezető, aki „nyilvánosan kifejezte nyugtalanságát”, amikor budapesti látogatásán arra ösztönözte „magyar bará­tait”, hogy olyan alkotmányt biztosítsanak, amely „tükrözi a saját demokratikus értékeiket és az európai értékeket”.

„Meglepő, hogy az unió más tagállamai még nem reagáltak. Az is meglepő, hogy nem értették meg, hogy az, ami Budapesten történik, méltatlan Euró­pához” – zárta szerkesztőségi írását a Le Monde.

A lap ugyanebben a számában majdnem egy oldalt szentelt a magyar politikai helyzet bemutatásának. A Le Monde bécsi tudósítója „Magyarország: a hatalom elnyomja a szabadságjogokat” című írásában a közszolgálati média 570 elbocsátott alkalmazottjának félelméről ír, és idézi az osztrák közrádió véleményét, miszerint Magyarországon „az állam ellenségeiként kezelik azokat, akik kritizálni mernek”. A cikk a magyar média több, újonnan kinevezett vezetőjéről is közöl néhány történetet. Papp Dániel közszolgálati hírfőnökről elmeséli, hogy ő hamisított meg egy sajtóközleményt, hogy az rossz színben tüntesse fel Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselőt. De azt is megtudhatja a francia olvasó, hogy Szalai Annamária a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke, aki nemrég 232 millió forintra bírságolta az RTL Klub kereskedelmi csatornát, mert egy korhatárjelzés nélküli műsorban a szexről beszéltek, egy pornólapnál kezdte újságírói pályafutását.

Itt is szó esik az új közmunkatörvényről, de a vezércikkben írtakon túl azt is kiemelik, hogy a hatóságok még a segélyért folyamodók lakását vagy fehérneműjét is megvizsgálhatják, hogy megállapítsák, méltóak-e a támogatásra. Az Alkotmánybíróság hitelessége kapcsán megemlítik Orbán hű emberét, Balsai Istvánt, és az új választási törvénytervezet úgy jellemzik, amely „hosszú időre biztosítani fogja a Fidesz hegemóniáját”.

Az egyházak szabályozásával külön írás foglalkozik, mely Joseph Grieboski világhírű vallásszakértőt idézi: „a magyar parlament törvénye korlátozza a legszigorúbban a vallást Európában”, ami „szörnyű beavatkozás a demokráciába”.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!