Elutasító magatartása ellenére Budapest főpolgármestere is kap meghívót a sajtóban melegolimpiaként emlegetett EuroGamesre. A június végén startoló sportrendezvény legalább 1,5 milliárdos bevételt hoz a fővárosnak.

 
Holland szikronúszók a 2008-as barcelonai játékokon

A Fővárosi Önkormányzat és az állam támogatása nélkül, szponzorok felajánlásaiból és önkéntesek segítségével zajlik a június 27-én kezdődő ötnapos amatőr sportrendezvény, a EuroGames szervezése. A teljes passzivitás a főváros részéről azért is kínos, mert a szervezők számításai alapján 1,5-1,8 milliárd forintnyi bevételt hoz Budapestnek a rendezvény.

Ráadásul Nyugat-Európában jól bevált szokás, hogy a sportversenynek helyet adó városok polgármesterei, kormányzói nemcsak nevüket adják a játékokhoz, hanem sok esetben anyagi segítséget is nyújtanak. „A legtöbb városban a polgármester mondja a megnyitó beszédét, sőt, sok helyütt kedvezményesen ajánlották fel a helyi sportlétesítmények használatát” – nyilatkozta lapunknak Waliduda Dániel, a rendezvény egyik szervezője. Budapest a kelet-európai országok közül elsőként nyerte el a tolerancia szellemében létrejött esemény szervezési jogát – még Demszky Gábor idején –, ám az itthoni légkör igencsak ellenséges a rendezvény kapcsán. Tarlós Istvánt maga Klaus Wowereit, a homoszexualitását évek óta nyíltan vállaló berlini kormányzó kérte levélben a rendezvény támogatására. A főpolgármester válaszában világossá tette, ez a „dolog” nem fér össze mentalitásával, sőt megjegyezte: „nem diszkriminatív-e, ha ezen csak ilyen hajlamú emberek vehetnek részt, mert ha nagyon akarom, ez is a kirekesztés egyik formája”. Erre tett rá egy lapáttal a Jobbik-frakció, melynek tagjai felháborítónak tartják, hogy Budapestnek „csak” a melegolimpia jut, és egyenesen betiltanák a rendezvényt.

Pedig az amatőr sportrendezvényen bárki indulhat, aki szeret mozogni, kedveli a megmérettetéseket, hisz a toleranciában és egyetért a fair play elveivel.

Atrocitások máshol is előfordultak már, a szervezők erre Budapesten is készülnek. „A látogatók és versenyzők biztonságát szolgálja, hogy csak nem sokkal a sportversenyek előtt hozzuk nyilvánosságra, melyik budapesti létesítményekben lesznek a versenyek” – nyilatkozta Waliduda Dániel. A sportversenyekre csaknem háromezren – máshol a négyezret is meghaladta az indulók száma – fizették be a nevezési díjakat. „Legtöbben a csapatsportokra, futballra, kézilabdára, röplabdára jelentkeztek. A résztvevőknek nagyjából a tíz százaléka magyar, ennél többen érkeznek a szomszédos országokból.

Jelentős a száma a brit, német, orosz jelentkezőknek is, de versenyeznek majd ausztrál és amerikai sportolók is. Hetven százalékuk férfi, a nők közül legtöbben futballra és kosárlabdára jelentkeztek” – sorolta. A rendezvényen a hagyományos versenysportok mellett helyet kapnak a túrasportok, valamint a bridzs, a sakk és a petanque is. Az érdeklődők kevésbé izzasztó programokon is részt vehetnek: az eseményt konferenciákkal, kiállításokkal és partikkal is színesítik a szervezők.

 

Európa szégyenfoltja

Nyílt levélben kéri az Európai Parlament LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) képviselőcsoportja a főpolgármestert, vegye elejét a július 7-i Budapest Pride elnevezésű melegfelvonulás ellen tervezett rendelet előkészítésének, valamint az LMBT emberek elfogadását célzó nyilvános tüntetések megnehezítésének. A 14-i keltezésű levél emellett felhívja Tarlós István figyelmét a május végén az EP által elfogadott homofóbia-ellenes határozatra, amely külön pontban kitér Budapest Főváros Közgyűlésének kirekesztő, az LMBT társadalom elfogadását ellehetetlenítő rendelet tervezeteire. 

(K. O.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!