Bujkált Trump elől az FBI-igazgató - Évtizedek óta nem látott politikai válság közepette indult első külföldi útjára elnökként Donald Trump. Ráadásul az utazás hosszú lesz, az állomások pedig buktatókkal és kényes helyzetekkel teli, annak ellenére, hogy Trump útja szövetséges országokba vezet: Izrael, Szaúd-Arábia, Olaszország és Belgium van a megállók listáján.

 
A kényelmetlen találkozás a Fehér Házban: James Comey (jobbra) próbált a függönyhöz húzódva beolvadni környezetébe, ám Donald Trump észrevette, magához hívta, és még a hátát is „meglapogatta”


Biztosra vehető, hogy az időeltolódástól és a zsúfolt programtól kimerült elnök és stábja folyamatosan kérdéseket fog kapni az otthoni helyzetről is az út során.

A héten ugyanis minden napra jutott fordulópontnak tekinthető hír. James Comey, a Trump által múlt héten kirúgott FBI-igazgató a hírek szerint feljegyzéseket készített arról, hogy egyik találkozójukon az elnök arra kérte, az FBI hagyjon fel szövetségese és nemzetbiztonsági tanácsadója elleni nyomozással, mondván, Michael T. Flynn „jó srác”. Az FBI-elnöktől pedig Trump már korábban többször „hűségesküt” kért, ám Comey csupán „őszinteséget” ígért.

Flynn és Trump több embere után azért nyomoz az FBI, hogy megállapítsa, vajon koordináltak-e bármilyen lépést az oroszokkal a kampány során.

Az már korábban is nyilvánvaló volt, Trumpot zavarja, hogy a szövetségi nyomozók vizsgálódnak, ám egy FBI-igazgatót a nyomozás leállítására kérni kimerítheti az „igazságszolgáltatás akadályoztatását”, amely miatt Trumpot felelősségre is vonhatják.

Ám Washingtonban igyekeznek hűteni a kedélyeket már a demokrata képviselők is: nincs napirenden az akár az elnök elmozdítására is alkalmas eljárás megindítása.

Igaz, Trump kritikusai a héten elégedetten dőlhettek hátra: csütörtökön megbízták Robert Mueller egykori FBI-igazgatót, hogy vezesse a nyomozást az „orosz ügyben”. A csendes, alapos és pártatlan Mueller a kommentátorok szerint garancia arra, hogyha Trump sáros, akkor az ki is derül. Ha pedig nem, akkor Muellernek azt is el fogják hinni.

Eközben színes részletekben sincs hiány: a The New York Times riportja szerint James Comey az elmúlt hónapokban tudatosan próbált távol maradni a társaságát kereső elnöktől, hogy így őrizze függetlenségét – és annak látszatát is. Egy ízben, amikor mindenképpen meg kellett jelennie egy rendezvényen az Ovális Irodában, a hírek szerint kék öltönyében próbált a kék függönyhöz húzódni, hátha beleolvad a környezetébe, és Trump nem veszi észre. Ez nem így lett: az elnök „barátjának” nevezte és Comey zavara ellenére meg is ölelte.

(Avar János kapcsolódó jegyzete a május 20-án megjelent Vasárnapi Hírek 12. oldalán olvasható.)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!