Megtorpant a kormány lejtmenete: 30-ról 33 százalékra izmosodott azoknak az aránya, akik elégedettek a kabinet teljesítményével. Persze kétharmad így is kivan a kormánytól. De vélhetően tovább nő a kormány kedveltsége – a foci ugyanis a kabinetnek „fütyül”. (A Publicus Intézet felmérése az Eb első hetében készült, így a futballhatás még nem érvényesült.)

 
Melyik pártra vagy szervezetre szavazna a következők közül? - A Publicus Intézet közvélemény-kutatása június 10-15. között

Igaz, a Fidesz népszerűsége még csak egy százalékkal hízott, így most a teljes népesség 23 százaléka szereti a kormánypártot. Csakhogy most jött ki a Medián felmérése is, ami 37 százalékosra becsüli a Fidesz népszerűségi indexét (a teljes lakosság körében).

A két mérés közötti különbség magyarázatát a bizonytalanok között kell keresni: a Publicus ugyanis 46 százalékra teszi a bevallott preferenciával nem rendelkezők arányát, míg a Medián csak 29 százaléknyi bizonytalannal számol. Szintén érdekes adat-összefeszülés, hogy a legtöbb közvélemény- kutatónál, az MSZP veri a Jobbikot – a Publicusnál 12:11-re (természetesen százalékban). A Medián azonban úgy számol: a szocik csak az emberek 9 százalékát tudhatják maguk mögött, míg a Jobbikot 12 százalék támogatja.

Az eltérések azért nagyon fontosak, mert a legtöbb mérés (köztük a Publicusé is) egy háromosztatú politikai mezőt feltételez, míg a Medián egy centrális erőteret vázol. Előbbiben a kormány leváltható, utóbbiban nem.


A VH-Publicus kutatás módszertan:
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2016. június 10–15. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!