„Békés célú” sétát hirdetett a Jobbik Heves megyei elnöke, Sneider Tamás, országgyűlési képviselő péntek délutánra Gyöngyöspatára.

 
Rendőri igazoltatás a gyöngyöspatai cigánysoron

A vonulást az Arany János utcába tervezte, amely nem a cigánysoron van, de ott is laknak romák. A honatya parlamenti mandátuma révén könnyen bejuthat a településre, ám a rendőrség még az odaérkező menetrendszerű járatokat is ellenőrzi. A romák megijedtek a hírre, Horváth Lászlóhoz, a megyei kormányhivatal vezetőjéhez fordultak, aki sajtótájékoztatót tartott, „Nem engedjük, hogy Gyöngyöspata az anyák napján újabb provokáció helyszíne legyen!” címmel.

Előzetes letartóztatásba helyezték azt a három férfit, akiket a keddi patai verekedés miatt vettek őrizetbe. Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt indítottak ellenük eljárást.

A Jobbik rémhírterjesztés és közveszéllyel való fenyegetés miatt ismeretlen tettes ellen két feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen – közölte Mirkóczki Ádám szóvivő. Richard Field amerikai üzletember „romamentő akciót és evakuálást” szervezett. A másik eset Gyurcsány Ferenc blogbejegyzése, amely szerint a településen „nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés és egyre inkább így van és így lesz az egész országban”.

Richard Field nem vesz részt abban a tényfeltáró bizottságban, amelynek létrehozását Kocsis Máté (Fidesz) kezdeményezte, hogy kiderüljön, kik állnak a patai események hátterében. Field szerint koncepciós tárgyalás lenne, a tények eddig jól dokumentáltak voltak. Az egy héttel ezelőtti evakuációt szervező amerikai szerint ezt csak a Fidesz-közeli üzletemberek által működtetett politikai propagandagépezet nem akarja elfogadni. Field azt írta: ha cselekedetemmel rontottam az általam őszintén és mélyen szeretett Magyarország nemzetközi megítélésén, azt őszintén sajnálom. Ha azonban bármikor a jövőben arra kérnek, hogy segítsek megvédeni magyar állampolgárokat fasiszta gengszterektől, azt tétovázás nélkül meg fogom tenni, ha az módomban áll.

 

Gyöngyöspatai felfedezett

„Hóban mentem ki a Mátra magas hegyei közé nyúló Úrráteszi dűlőbe. Tavaszig még nem derült ki, mi is lapul a fehér lepel alatt, látatlanban vettük meg a harmadhektárnyi szőlőt” – így vall hivatásáról Losonci Bálint, a borszakíróból lett fiatal borász, akit csütörtökön választottak az év borász felfedezettjének. Kisbirtokon készülnek kis szériás borai: olaszrizlingek és a kékfrankosok, pinot noirok. Mindez Gyöngyöspatán, ahol most az élvezetekről esik a legkevesebb szó. Losonci Bálint először csak egy piciny „háztájit” művelt feleségével Budapestről, hétvégente és ünnepnapokon. Mire öt év után „összeköltöztek” szőlőikkel, már hat háztáji gazdája volt. Feleségével, Líviával három éve élnek Patán, gyerekeik már itt születtek. Rákérdezve a „kényes” témára, úgy vélekedett: rengeteg a reményt vesztett ember „a világos és a sötét bőrű magyarok” közt egyaránt. Nem igaz, hogy a mostani történések a semmiből pattantak ki, mert korábban sem volt mennyei béke. Úgy látja, a hatóságoknak – a rendőrségnek, a jegyzőnek, a gyámügynek – kellene kézben tartani a dolgokat, s persze az óvodának-iskolának. Meg munkahelyeket teremteni! Ő ezt kicsiben megpróbálta már, és teszi továbbra is.

(G. M.)

 

Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrség alapításának 20. évfordulóján, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) ünnepségén közölte: bűnözőként fogják kezelni azokat az egyenruhás szervezeteket, amelyek a közbiztonság javítása helyett félelmet és riadalmat keltenek a lakosság körében és nem működnek együtt a rendőrséggel. Túrós András, az OPSZ elnöke beszédében kérte: a szervezetek kapják meg a korábban beígért 1 milliárdos költségvetési támogatást, törvénymódosítás segítse a munkájukat. Pintér utóbbit ígérte biztosra, a pénzügyi kérésekre azt mondta: igyekszik teljesíteni, de ő sem „aranyhal”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!