„A legnagyobb aggodalmunk, hogy Líbián a káosz lesz úrrá és egy óriás Szomáliává válik” – mondta Hillary Clinton arra utalva, hogy számtalan Irakban és Afganisztánban felbukkanó al-Kaida-tag a magát most szabadnak nevező Kelet-Líbiából származik.

A korábbi tapasztalatok óvatosságra intik az Egyesült Államokat, ami a közvetlen beavatkozást illeti a polgárháborús észak-afrikai országban. Még a repülési tilalmi zóna bevezetését (a líbiai katonai gépek felszállását akadályozná) is elutasították, mert attól tartanak, hogy az USA újabb háborúba keveredik. De miért Szomáliára utalt a külügyminiszter?

Az Afrika legkeletibb részén, közel hét magyarországnyi területű ország már négy éve vezeti a működésképtelen államok listáját. Sziád Barré több mint két évtizedes katonai diktatúrájának bukását követően az ország anarchiába süllyedt, törzsek, iszlamista politikai pártok és szakadár hadurak csatájából kialakuló polgárháború miatt a 9,5 milliós lakosságból egymillióan menekülni kényszerültek, és közel ötmillióan süllyedtek mélyszegénységbe. A háború, az éhínség és betegségek miatt már több mint egymillióan életüket vesztették. 1992 decemberében indult Új remény ENSZ-segélyakció az amerikaiak vezette békefenntartók és a klánseregek közötti összecsapásokba torkollott. 1993. október 3-án és 4-én kudarcba fulladt egy amerikai kommandó akciója, amelynek célja a legfőbb hadúr két emberének foglyul ejtése volt. Ezután mintegy 100 amerikai katona és helyi szövetségeik próbálták megvédeni a fővárost a többezres túlerővel szemben. Az elhíresült mogadishui csatáról, amelyben jó néhány amerikai vesztette életét, Sólyom végveszélyben címmel film is készült. A történtek annyira sokkolták az amerikaiakat, hogy Bill Clinton elnöknek a közvélemény nyomására ki kellett vonnia csapatait Szomáliából. Utóbb afrikai közvetítéssel véget vetettek a polgárháborúnak. Az ideiglenes kormánynak 2006-ra sikerült áttenni a székhelyét Szomáliába, majd a fővárost is visszafoglalták. Időközben azonban Szomália a terrorizmus legújabb fészkévé vált. Az iszlamista milíciák 2006 óta egyre nagyobb befolyásra tesznek szert – külső támogatással. Az al-Kaida befolyása egyre erősebb. Ronald K. Noble, az Interpol főtitkára szerint néhány éven belül az afrikai állam lehet az új Afganisztán. A helyzetet súlyosbítják az ország partjai mentén garázdálkodó, szomáliai bázisokat használó kalózok.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!