A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki közgyűlésén az ismert aktivista, színházi rendező, Gulyás Márton, a Krétakör volt ügyvezetője ismét megpróbált párbeszédet kezdeményezni az MMA elnökével, Fekete Györggyel. Az eredmény kiabálás, zsidózás lett, majd a biztonságiak lelökték Gulyást a színpad lépcsőjéről.

Gulyás Márton a Szabad Művészek csoport tagjaival és egy kamerával érkezett a Vigadóba, és mivel nem kapott szót, a színpadhoz futott, mikrofont ragadott, és nyílt társadalmi egyeztetést követelt. Azt mondta, három éve vár egy nyílt vitát, hogy az elnök a nyilvánosság előtt védje meg az Akadémiával kapcsolatos álláspontját. Valamint az ellen tiltakozott, hogy a tervek szerint az MMA még nagyobb teret nyer a Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában. Kijelentette: Fekete György a magyar művészeti közélet Pozsgay Imréje. A közgyűlés tagjai kiabáltak, fújoltak, zsidóztak, a lökdösődés közepette Marton Éva operaénekes egyszerűen dalra fakadt, egy áriával próbálta elüldözni Gulyást. Ez, a biztonságiaknak köszönhetően sikerült is, az aktivistát egyszerűen lelökték a színpadról.

„Nem igaz, hogy sikertörténet a Magyar Művészeti Akadémia. Megvették a Hild-villát több százmillió forintért és a MÚOSZ-székházat másfél milliárdért. Ezeket az épületeket üresen őriztetik havonta több tízmillió forintért, miközben az egyik magyar felsőoktatási intézményben anyagra és bérekre sincs pénz, a hallgatóknak nincs miből megcsinálniuk a diplomamunkájukat. Közben itt megy az értelmetlen rongyrázás. A magyar kulturális közélet legfontosabb stratégiai és forrásosztó szerve lesz az MMA, ha az NKA-t is bekebelezi, s így kizárólagos hatalma lesz arra, hogy ki kerülhet pozícióba, milyen pénzek felett diszponálhat. Karriereket tudnak tönkretenni, elindítani. Ez egy kormányzati ideológiát követő konkvisztádor szervezet” – mondta a Klubrádióban Gulyás.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!